c S
Dnevne novosti

Vlada želi javnu raspravu o ACTA-i

10.02.2012 07:14 ZAGREB, 9. veljače 2012.(Hina), Potpredsjednica Vlade i predsjednica povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora Milanka Opačić najavila je na druženju predstavnika Vlade s pripadnicima online zajednice u Ministarstvu uprave da će Vlada pokrenuti javnu raspravu o međunarodnom ugovoru o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu (ACTA) i zatim odlučiti hoće li ga usvojiti.

Opačić je rekla da se Vlada zasad nije bavila tim dokumentom koji je u nadležnosti Ministarstva kulture. Najavila je da će se Vlada informirati o tom ugovoru i njegovim posljedicama, otvoriti javnu raspravu i zatim odlučiti hoće li ga usvojiti. Ivo Špigel, predstavnik građanske inicijative Internet za sve, koja je s vladom organizirala razgovor s tviterašima i pripadnicima online zajednice o digitalnom društvu, ustvrdio je da je riječ o kontraverznom prijedlogu pripremljenom u tajnosti.

Prema tumačenju brojnih kritičara, kazao je Špigel, taj dokument donosi prijetnju slobodi govora na internetu i mogućnost da se od telekomunikacijskih operatera traži da nadziru korisnike i uvode disciplinu na internetu. "Mi smatramo da to treba odbaciti, a naš je cilj javna rasprava kako bi se na temelju argumenata donosile odluke", rekao je.

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da nije sudjelovao u pregovorima oko ACTA-e, a očekuje da će se o tom pitanju uskoro izjasniti širi dio državne strukture. Na prvom VladaUp-u, što je inačica je TweetUp, odnosno druženje online zajednice putem društvene mreže Twitter razgovaralo se o Vladinim planovima i projektima u razvoju informatizacije i digitalnog društva. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da Vlada želi poštedjeti građane od čekanja u redovima da bi dobili neku potvrdu.

Podaci, smatra, trebaju biti dostupni onima kojima trebaju, a građani ne smiju davati podatke na 16, 20 ili 54 mjesta i zbog toga treba promijeniti odnos birokracije, odnosno dijela službenika prema građanima. Pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parać rekao je da su nakon snimanja stanja IT sektor zaključili su da je situacija gora od očekivane jer nema strategije ni nadzora, a godišnji budžet svih tijela državne uprave iznosi jednu milijardu kuna.

Središnje tijela državne uprave imaju 500 domena i oko 200 osnovnih baza podataka iz kojih ih se izvodi 2000, a dodatni problem je što ih većina nije povezana, kazao je Parać, upozorivši da se od građana često traže podaci koje su već dali. "Sve smo radili jako bezglavo tako da smo i u IT smislu država s tisuću otoka i zbog toga je sve neorganizirano i skupo", ustvrdio je Parać. Ciljevi Vlade su, kazao je, osigurati nadzor nad trošenjem novca i jedinstveni način rada, te bolje iskoristiti IT sektor i otvoriti se prema građanima, jer dodao je, ne žele da ljudi idu od ministarstva do ministarstva i od šaltera do šaltera.

Vrlo brzo, smatra, može se promijeniti princip poslovanja, početi koristiti vlastite resurse, infrastrukturu i ljude te razmjenjivati znanja i iskustva između ministarstva i ostalih tijela. Drži da OIB (registar građana i poslovnih subjekata) treba postati nacionalna baza podataka na koju bi se spojili svi registri i ministarstva čime bi se osigurala njihova informacijska povezanost.

OIB je danas u vlasništvu Ministarstva financija, a iako je odlično napravljen, problem je što to ministarstvo ne dijeli podatke s ostalim ministarstvima, kazao je Parać. Razgovor s predstavnicima vlade mogao se pratiti i u njemu sudjelovati putem video prijenosa i Twittera. Vlada premijera Zorana Milanovića otvorila je svoje stranice na Twitteru i ostalim društvenim mrežama na dan prisege, krajem prošle godine.