c S
Dnevne novosti

Vlada - imenovanja i razrješenja

10.02.2012 07:18 ZAGREB, 9. veljače 2012.(Hina), Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice, na kojem je raspravljala je o kadrovskim pitanjima, donijela niz odluka o imenovanjima i razrješenjima.

Sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti, Zakonu o mirovinskom osiguranju i Statutu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, razriješen je dosadašnji ravnatelj Zavoda Mile Rukavina te je Srećko Vuković imenovan vršiteljem dužnosti Zavoda do imenovanja ravnatelja sukladno navedenim zakonskim odredbama i Zakonu o ustanovama, priopćeno je iz vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Boža Lapić imenovana je pomoćnicom ministra turizma, a radi odlaska na tu dužnost razriješena je dužnosti savjetnice potpredsjednika Vlade, Daniela Petričević Golojuh razriješena je dužnosti tajnice Ministarstva turizma te joj je povučena ovlast za glavnog tajnika ministarstva. Ta ovlast dana je Zvonimiru Jakšiću do imenovanja glavnog tajnika ministarstva temeljem javnog natječaja, a najduže do šest mjeseci.

Dosadašnji član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Željko Kolar razriješen je, a novoimenovani član spomenutog Upravnog odbora je Mihael Zmajlović. Na osobni zahtjev razriješena su dva člana Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenje o invalidnosti: Marija Kuharić Pokić i Zvonko Futivić. Gordana Kerežija, Snježana Skakelja i Snježana Vranjković imenovane su članice Povjerenstva za rješavanje o žalbama prema Zakonu o uskladištenju i skladišnici za žitarice i industrijsko bilje.

Imenovane su i članice Povjerenstva za rješavanje o žalbama prema Zakonu o vinu: Vesna Kostanjevečki, Ljiljana Žabica i Snježana Vranković, te članice Povjerenstva za rješavanje o žalbama prema Zakonu o veterinarstvu: Marica Cikojević, Ljerka Fučkala i Emilija Vojić. Razriješeni su dosadašnji članovi Savjeta za nacionalne manjine te su imenovani novi članovi Savjeta po položaju koji se imenuju iz reda zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, s danom 22. prosinca 2011. godine.

Pripadnici srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović, razriješeni su i ponovo imenovani, a umjesto razriješenog Ratka Gajice novim članom imenovan je Jovo Vuković. Furio Radin, pripadnik talijanske nacionalne manjine i Deneš Šoja, pripadnik mađarske nacionalne manjine razriješeni su i ponovno imenovani, a umjesto Zdenke Čuhnil, pripadnice češke nacionalne manjine koja zastupa i slovačku manjinu, novim članom imenovan je Vladimir Bilek.

Nedžad Hodžić, pripadnik bošnjačke nacionalne manjine koji zastupa i albansku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu imenovan je novim članom, a dosadašnji član Savjeta Šemso Tanković razriješen je. Razriješen je i Nazif Memedi, pripadnik romske nacionalne manjine koji zastupa i austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu, a novim članom imenovan je Veljko Kajtazi.

Razriješena je dosadašnja vršiteljica dužnosti ravnatelja Centra za ljudska prava Jagoda Novak, zbog proteka godine dana od dana imenovanja, a Maja Hasanbašić imenovana je novom vršiteljicom dužnosti ravnatelja Centra do 1. srpnja 2012. godine, kada je Zakonom o pučkom pravobranitelju predviđeno pripajanje Centra za ljudska prava Uredu pučkog pravobranitelja.