c S
Dnevne novosti

Josipović i Peres za jačanje suradnje Hrvatske i Izraela

14.02.2012 07:03 JERUZALEM, 13. veljače 2012.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov izraelski kolega Shimon Peres ocijenili su u ponedjeljak uoči razgovora u Jeruzalemu da Hrvatska i Izrael dijele slična povijesna iskustva te da se u budućnosti suočavaju sa sličnim izazovima kojima će se lakše suprotstaviti ako ojačaju suradnju u globaliziranom svijetu.

Josipoviću, koji je u nedjelju doputovao u višednevni posjet Izraelu, priređen je svečani državnički doček u predsjedničkoj rezidenciji u Jeruzalemu. Nakon odsviranih državnih himni Josipović i Peres izvršili su vojnu smotru, a nakon toga su se obratili medijima. Hrvatski predsjednik je kazao da je uzbuđen zbog mogućnosti koje Hrvatskoj pruža suradnja s Izraelom "na tako visokoj razini". "Uvjeren sam da je ovaj posjet velika prilika za otvaranje nove faze u našim odnosima, za širenje suradnje na različitim područjima, poput gospodarstva i trgovine, obrazovanja, istraživanja, sigurnosti i obrane, te za daljnje jačanje našeg političkog dijaloga", rekao je Josipović.

On je dodao da je suradnja osobito važna u svijetu koji se sve više globalizira. "Divimo se spremnosti Izraela da prati sve te promjene", rekao je hrvatski predsjednik. Peres je kazao da se sa zadovoljstvom sjeća svog posjeta Hrvatskoj u srpnju 2010. "Na neki način osjećao sam se kao kod kuće jer naše dvije zemlje nisu velike površinom ili brojem stanovnika ... ali obje imaju veliku i kompliciranu povijest", rekao je Peres. "Prošlost se ne može zaboraviti, ali mi moramo raditi za budućnost", rekao je Peres, dodajući da pozdravlja transformaciju Hrvatske "u smjeru zemlje visoke tehnologije". "Imate i talent i ljude da to uspješno i napravite, a to je područje na kojemu možemo surađivati punim srcem", rekao je izraelski predsjednik.

"Jako cijenimo prijateljstvo koje se razvilo posljednjih godina između naših dviju zemalja, koje pokušavaju živjeti u globaliziranom svijetu u kojemu se svaka zemlja mora snažno boriti da zadrži svoje mjesto i osigura budućnost za svoju djecu", rekao je Peres. Nakon razgovora s Peresom Josipović će se na radnom ručku sastati s premijerom Benjaminom Netanyahuom, a nakon toga će na čelu hrvatskog izaslanstva posjetiti memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem gdje će položiti vijenac. Istoga dana poslijepodne predviđen je posjet izaslanstva nacionalnom groblju Mount Herzlu.

Riječ je o prvom službenom posjetu Josipovića Izraelu, u koji je stigao u pratnji supruge Tatjane. U hrvatskom izaslanstvu nalazi se i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja će odvojeno razgovarati sa svojim izraelskim kolegom Avigdorom Liebermanom. Bilateralni odnosi Hrvatske i Izraela posljednjih su godina bili općenito dobri i intenzivni. Uspostavljena je intenzivna suradnja između Sabora i Knesseta, a istodobno su ojačane aktivnosti na planu kulturne i turističke promocije Hrvatske u Izraelu. Ipak, obje strane ukazale su da je potrebno unaprijediti gospodarsku suradnju.

Trgovinske odnose Hrvatske i Izraela obilježava veliki suficit izraelske strane - u prvih jedanaest mjeseci 2011. hrvatski izvoz u Izrael iznosio je 7,1 milijun eura, dok je uvoz iz Izraela iznosio 26,1 milijun eura. Hrvatska strana zainteresirana je stoga za jačanje izvoza kako bi se trgovinska bilanca uravnotežila. Isto tako, Hrvatska bi imala koristi od partnerskih odnosa u obrazovanju i razvoju visoke tehnologije, budući da je Izrael jedna od vodećih zemalja svijeta na tom području. Izrael je s druge strane zainteresiran za uklanjanje administrativnih prepreka kako bi se olakšala izraelska ulaganja u Hrvatsku. Hrvatsku je prošle godine posjetilo nešto više od 34 tisuće izraelskih turista, uz porast od 34 posto u odnosu na 2010.