c S
Dnevne novosti

Vlada: ugovor sa Svetom Stolicom se mora poštivati

15.02.2012 07:14 ZAGREB, 14. veljače 2012.(Hina), Vlada je putem društvenih mreža odgovorila na primjedbe građana nezadovoljnih što Crkvi, za razliku od većine korisnika proračuna neće biti smanjena sredstva za 2012., objašnjavajući da pravna vrijednost međunarodnih ugovora pa tako i ugovor sa Svetom Stolicom nadilazi zakone svake države i mora se poštivati.

"Pravna vrijednost međunarodnih ugovora nadilazi zakone svake države, pa tako i ugovor sa Sv. Stolicom. Obveze moramo poštivati", navela je vlada na Twitteru. U odgovoru tviterašima napisala je i da ugovori s Vatikanom nisu svetinja, ali da su međunarodni ugovori nadređeni nacionalnom zakonodavstvu. "Namjeravamo poštivati sklopljene međunarodne ugovore. S druge strane, usmjereni smo i na transparentnost proračuna, odnosno jasnoću trošenja državnog novca", napisala je vlada.

Prema prijedlogu proračuna za ovu godinu većina proračunskih korisnika u ovoj će godini raspolagati s manje novca nego 2011., a među većim su 'gubitnicima' primjerice ministarstva zdravlja, poljoprivrede, prometa, obrazovanja, dok su resorima koja će imati više nego lani ministarstva rada i mirovinskog sustava, vanjskih i europskih poslova, zaštite okoliša, branitelja. Crkva bi u 2012. temeljem međunarodnog sporazuma sa Svetom Stolicom trebala imati isto novca kao i u prošloj godini, odnosno 245 milijuna kuna, dok je s 5,5 milijuna na 7,7 milijuna kuna povećana naknada pravnim osobama Katoličke crkve za oduzetu imovinu.

U 2013. crkva bi prema projekciji proračuna u dijelu koji se odnosi na sporazum sa Svetom Stolicom trebala dobiti pet milijuna kuna više nego ove godine, odnosno 250 milijuna kuna. Između Svete Stolice i Republike Hrvatske sklopljena su četiri ugovora - Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture, Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi, Ugovor između Svete Stolice i RH o pravnim pitanjima i Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima. Prva tri stupila su na snagu 9. travnja 1997. a zadnji 14. prosinca 1998.