c S
Dnevne novosti

Žalbeno vijeće odbilo podnesak 12 vojnih stručnjaka

15.02.2012 07:02 ZAGREB, 14. veljače 2012.Hina, Žalbeno vijeće Haaškoga suda odbilo je u utorak zahtjev 12 zapadnih vojnih i pravnih stručnjaka za statusom prijatelja suda u predmetu "Gotovina-Markač" smatrajući da se oni bave interpretacijom dokaza a ne pravnim pitanjima, objavio je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

"Žalbeno vijeće nije se uvjerilo da bi mu podnesak pomogao u pitanjima koja su predmet žalbenog postupka i stoga odbija odobriti predloženi zahtjev", navodi se u odluci koju je potpisao predsjednik vijeća Theodor Meron. Dvanaestorica vojnih i pravnih stručnjaka u zahtjevu podnesenom 13. siječnja ponudila su žalbenome vijeću svoje viđenje zaključaka prvostupanjske presude Gotovina-Čermak-Markač o nezakonitom korištenju topništva tijekom Oluje. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač 15. travnja prošle godine proglašeni su u prvostupanjskom postupku krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu cilj kojega je bilo tijekom i nakon Oluje prognati srpsko stanovništvo s do tada okupiranih područja Hrvatske.

Prema zaključcima prvostupanjske presude progon je prvih dana Oluje počinjen neselektivnim granatiranjem. "Žalbeno vijeće primjećuje da se predloženi amicus curiae podnesak bavi brojnim činjeničnim pitanjima i pruža interpretacije dokaza", navodi vijeće. Uz to, žalbeno vijeće primjećuje i da podnesak 12 stručnjaka ima u dodatku iste materijale koje obrana generala Gotovine pokušava uvesti kao nove dokaze u žalbenom dijelu postupka. Suci upozoravaju da podnesak kojim se traži status prijatelja suda ne može služiti kao sredstvo uvođenja novih dokaza. Kao manjkavost zahtjeva vijeće je navelo i to da skupina stručnjaka nije navela veze dvojice od 12 stručnjaka s Gotovininom obranom iako je to bila obvezna učiniti te zaključuje to "postavlja dodatne razloge za zabrinutost oko objektivnosti predloženog podneska".

Radi se o Geoffreyu Cornu, koji je bio ekspertni svjedok Gotovinine odbrane te Ericu Talbotu Jensenu, koji je stručni savjetnik Gotovinine obrane. Od važnijih odluka koje još do održavanja žalbene rasprave, predviđene kalendarom rada suda za ožujak, treba donijeti žalbeno vijeće jest odluka o zahtjevu za uvođenjem novih dokaza koje je podnijela obrana generala Gotovine. Radi se o zahtjevu od 4. studenoga da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća trojice američkih časnika o upotrebi topništva.

Ti se dokazi tiču okolnosti odlaska srpskih civila prije Oluje, u tijeku nje i nakon nje, karaktera topničkih napada HV-a tijekom Oluje i Gotovininih ovlasti u vezi s javnim nastupima. Izricanje pravomoćne presude, prema kalendaru rada suda kojeg je koncem prošle godine objavio predsjednik suda, planirano je za kolovoz 2013. godine.