c S
Dnevne novosti

Josipović o temama sastanka u Češkoj

20.02.2012 07:14 PRAG, 18. veljače 2012.(Hina), Češki predsjednik Vaclav Klaus sazvao je sastanak predsjednika Slovačke, Hrvatske i Srbije jer smatra da te četiri zemlje imaju određenih sličnosti i zajedničkih tema u novom europskom kontekstu, izjavio je u subotu hrvatski predsjednik Ivo Josipović uoči početka sastanka u dvorcu Lany, nedaleko od Praga.

Josipović je kazao da će tijekom sastanka otvoriti pitanje o češkoj ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju EU-u. "Očekujem da će češki predsjednik pridonijeti tome da do ratifikacija dođe što prije", istaknuo je. Jedna od tema razgovora bit će i regija jugoistočne Europe, odnosno kako Česi i Slovaci gledaju na razvoj regije.

"Hrvatska je više puta istaknula kako je naš strateški cilj da cijela regija jednoga dana bude u Europskoj uniji, dakle sigurno će se razgovarati o tom kontekstu, a sasvim sigurno na jednoj načelnoj razini nećemo zaobići ni gospodarsku krizu i njezin utjecaj na europske procese", rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik je kao temu najavio i status kandidata za članstvo u EU-u za Srbiju, o čemu će se odlučivati 1. ožujka. "Mi se u Hrvatskoj zalažemo da naši susjedi što prije uđu u europske procese, a na Srbiji je da ispuni uvjete i da s Kosovom polako gradi neke bolje odnose nego što su dosad", kazao je Josipović.

Ovo je prvi sastanak predsjednika Češke, Slovačke, Hrvatske i Srbije u formatu kvadrilaterale, a održava se na inicijativu češkog predsjednika Vaclava Klausa koji je pozvao trojicu svojih kolega na sastanak u dvorac Lany, 35 kilometara udaljen od Praga.

Nakon sastanka predviđena je tiskovna konferencija na kojoj će govoriti predsjednik Josipović, predsjednik Klaus, slovački predsjednik Ivan Gašparovič i srbijanski Boris Tadić.