c S
Dnevne novosti

Austrija: u ponedjeljak moguć dogovor oko pomoći Grčkoj

20.02.2012 07:10 BEČ, 19. veljače 2012.(Hina/Reuters), Čini se da će ministri financija eurozone postići dogovor oko pomoći Grčkoj u ponedjeljak, iako se o posljednjim detaljima još uvijek raspravlja, izjavila je u nedjelju austrijska ministrica financija Maria Fekter.

Upitana očekuje li dogovor u ponedjeljak i hoće li Grčka ostati u eurozoni, Fekter je rekla: "U ovome trenutku se čini kako idemo u tome smjeru". "Mislim da većina neće ići u suprotnom smjeru, jer je taj smjer vrlo opasan i košto jako puno novaca", dodala je.

Grčka vlada usvojila je u subotu posljednji paket mjera štednje, koje su uvjet za dobivanje 130 milijardi eura pomoći EU-a i MMF-a i tako povećala šanse za postizanje sporazuma koji bi trebao spriječiti bankrot Grčke.

"Potrebno je ispuniti još neke uvjete za taj drugi paket pomoći i isplatu 130 milijardi eura. S time se sada bavimo", rekla je austrijska ministrica. To se odnosi na pitanje koliko će pridonijeti privatni sektor i koji će udio u pomoći pružiti stabilizacijski fond eurozone, pojasnila je Fekter.

"Sve je to jako povezano s uvjetima koje Grčka mora ispuniti. Na primjer, ono o čemu još razgovaramo je kako u budućnosti nadgledati proces da bi Grčku održali na putu rasta", dodala je ministrica. U intervjuu austrijskom listu Kurier, europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding rekla je da će članice EU-a biti uz Grčku u teškim vremenima.

Upitana hoće li ministri financija u ponedjeljak odobriti paket pomoći, Reding je rekla: "Uvjerena sam da će odobriti pomoć, ali uz određene uvjere. Novac se ne može bacati u rupu bez dna", istaknula je povjerenica Reding.