c S
Dnevne novosti

Josipović najavio da će organizirati okrugli stol o ACTA-i

21.02.2012 07:16 ZAGREB, 20. veljače 2012.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je u Zagrebu da će uskoro organizirati okrugli stol o kontroverznom sporazumu o zaštiti intelektualnog vlasništva (ACTA) i istaknuo da legitiman cilj zaštite autorskih prava ne smije narušiti slobodu izražavanja na internetu.

"S jedne strane legitiman je zahtjev da se zaštite autorska prava, ali s druge treba paziti da se bilo kojim instrumentom zaštite ne naruši sloboda izražavanja na internetu", rekao je Josipović novinarima na Pravnom fakultetu gdje se nazočio predavanju britanskog ministra pravosuđa lorda Toma McNallyja.

Dodao je da je Hrvatska ima još puno vremena za odluku o potpisivanju spornog sporazuma koji je potaknuo globalne prosvjede, a za koji dio javnosti smatra da narušava privatnost i ostale slobode.

Predsjednik je najavio da će o ACTA-i, protiv čijeg su potpisivanja neke stranke i aktivisti, u roku dva, tri tjedna sazvati okrugli stol na koji će pozvati protivnike i zagovornike sporazuma.

Josipović je na novinarski upit odgovorio da nije u sporu s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem oko toga treba li država u sadašnjoj krizi financirati ured bivšeg predsjednika, ističući da to ne ovisi o njemu, nego o sustavu države.

 "Nema nikakvog spora. To je stvar državnog sustava i ne ovisi o mojoj volji", istaknuo je Josipović.