c S
Dnevne novosti

Sabor o sudjelovanju RH u programu EU "Kazneno pravo"

22.02.2012 07:18 ZAGREB, 21. veljače 2012.Hina, Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu potvrđivanja Memoranduma o razumijevanju s Europskom unijom o sudjelovanju Hrvatske u programu EU "Kazneno pravo".

Hrvatska Vlada je 1. prosinca prošle godine donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Memoranduma, potvrđivanjem kojega njegove odredbe postaju dio hrvatskog unutarnjeg pravnog poretka kao pravne osnove za sudjelovanje u programu "Kazneno pravo".

Taj program dio je Općeg programa "Temeljna prava i pravda" koji je uspostavljen Odlukom Europskog parlamenta i Europskog vijeća iz veljače 2007.

Potvrđivanjem Memoranduma Hrvatskoj će se omogućiti sudjelovanje u projektima namijenjenima edukaciji pravosudnih dužnosnika te promociji i jačanju pravosudne suradnje utemeljene na međusobnom priznanju sudskih odluka.

Riječ je o aktivnostima povezanima s europskom izobrazbom sudaca, razmjenama dobre prakse te sudjelovanju hrvatskih državljana u europskim mrežama sukladno ciljevima od interesa za Europsko područje pravde.

Hrvatski doprinos za sudjelovanje u programu planiran je u razdjelu Ministarstva pravosuđa i u 2012. bi iznosio 144 tisuće kuna, od kojih će se 90 posto financirati iz europskog programa IPA 2008., a ostatak iz hrvatskog proračuna.