c S
Dnevne novosti

Sindikati državnih službi neće se očitovati o izmjenama Zakona o državnim službenicima

23.02.2012 07:16 ZAGREB, 22. veljače 2012.(Hina), Pregovarački odbor sindikata državnih službi ne namjerava se očitovati na prijedlog izmjenama Zakona o državnim službenicima, koji im je dostavljen jučer u 14,44 sati s rokom očitovanja do danas u 16 sati, jer takav način dostave na mišljenje zakonskih prijedloga kojima se odlučuje o položaju državnih službenika predstavlja politiku svršenog čina i zlouporabu socijalnog dijaloga u kojoj sindikati ne žele sudjelovati.

Ako se stvarno želite konzultirati sa socijalnim partnerima onda to učinite na primjeren način i u razumnim rokovima, stoji u poruci koju su premijeru Zoranu Milanoviću danas uputili Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika u MUP–u, Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama, Sindikat porezne uprave i Carinski sindikat Hrvatske.

Ne pristajemo biti paravanom za "konsenzualno" donošenje upitnih zakonskih rješenja kojima se otvara mogućnost transfera nepoćudnih kadrova iz državne uprave u javne službe i jedinice lokalne i područne samouprave, poručuju sindikati. Naime, kažu sindikalci, predloženim zakonskim izmjenama omogućuje se premještaj državnih službenika u druge službe bez natječaja i samo na temelju dogovora političkih čelnika.

Pritom se briše odredba koja je službenicima s najvišim ocjenama osiguravala dotadašnju plaću i u slučaju premještaja na slabije plaćeno radno mjesto. Osim toga, službenik u tom slučaju gubi kontinuitet radnog staža zbog čega mu se smanjuju otpremnine, te gubi pravo na jubilarnu nagradu i nagradu za vjernost, upozoravaju sindikalci.

Također se protive "ozakonjenju" rješenja sadržanih u kolektivnim ugovorima koja se odnose na sindikalne povjerenike, iza čega naziru moguću zamjenu kolektivnih ugovora zakonima i propisima koje Vlada može jednostrano donositi, dok o izmjenama kolektivnih ugovora mora pregovarati sa sindikatima.

Sindikati podsjećaju da su s bivšom Vladom 7. listopada 2009. sklopili Sporazum o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave, koji obvezuje i sadašnju Vladu, a po kojem je Vlada morala uključiti sindikalne predstavnike u radne skupine za pripremu zakonskih prijedloga kojima se reguliraju status i plaće službenika i namještenika u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.