c S
Dnevne novosti

Sabor glasa o državnom proračunu za 2012.

24.02.2012 07:24 ZAGREB, 23. veljače 2012.Hina, Hrvatski sabor glasovat će o dosad raspravljenim točkama, a najvažniji je prijedlog državnog proračuna za 2012. godinu s amandmanima, među kojima su desetci oporbenih i tri vladina amandmana.

Oporbene amandmane, njih 76, ukupne vrijednosti 3,1 milijarde kuna Vlada je odbila, a u Sabor je uputila tri svoja amandmana, kao i prijedlog da se Hrvatskim vodama osigura 10 milijuna kuna za vodoopskrbu Hrvatskog zagorja i 20 milijuna za regionalni vodovod istočne Slavonije.

Vlada je sa sjednice 13. veljače Saboru uputila prijedlog proračuna za ovu godinu, kojim predviđa prihode u iznosu od oko 109 milijardi kuna, a rashode u iznosu od 118,8 milijardi kuna.

Po tom će prijedlogu većina proračunskih korisnika raspolagati s manje proračunskog novca nego 2011., a među većim su 'gubitnicima' primjerice ministarstva financija, zdravlja, poljoprivrede, prometa, obrazovanja, dok su resorima koja će imati više nego lani ministarstva rada i mirovinskog sustava, vanjskih i europskih poslova, zaštite okoliša, branitelja.

Takav prijedlog državnog proračuna u saborskoj raspravi podržala je većina klubova. Uz vladajuću koaliciju, potporu proračunu dali su SDSS i Klub nacionalnih manjina, HDSSB je potporu uvjetovao prihvaćanjem amandmana kojima traže više novca za poljoprivredu, dok su se protiv proračuna izjasnili HDZ i Hrvatski laburisti.