c S
Dnevne novosti

Godišnji plan usklađivanja hrvatskog s EU zakonodavstvom

24.02.2012 07:22 ZAGREB, 23. veljače 2012.Hina, Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je u Hrvatskom saboru predstavila prijedlog plana usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2012. navodeći kako je riječ o 55 zakona, a taj godišnji plan su podržali i zastupnici vladajućih i oporbe.

Ministrica Pusić je navela kako se europska pravna stečevina stalno mijenja i nadograđuje i da tu idemo paralelno s drugim zemljama EU, a usklađujemo i zakone u okviru obveza preuzetih potpisivanjem pristupnog ugovora.

U planu je, navodi, predviđen novi Zakon o poštanskim uslugama koji uređuje liberalizaciju poštanskih usluga od 1. siječnja 2013., zatim niz zakona vezanih uz liberalizaciju tržišta električne energije i plina, među kojima su izmjene i dopune Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, izmjene i dopune Zakona o tržištu električne energije i Zakona o tržištu plina, zatim Zakon o energiji i Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji.

Svi ti zakoni, ističe ministrica Pusić, predstavljaju usklađivanje s novodonesenim propisima EU. U planu su i zakoni koji se donose slijedom preuzetih obveza u pojedinim poglavljima iz pregovora o članstvu u EU i dio su monitoringa Europske komisije do očekivanog datuma punopravnog članstva 1. srpnja 2013., posebno u poglavlju 23 - pravosuđe i temeljna prava, 24 - pravne slobode i sigurnost te 8 - tržišno natjecanje, gdje je i brodogradnja, dodala je.

Prvi monitoring izvještaj bit će objavljen u travnju, za sva poglavlja, dok je cjeloviti, veliki monitoring izvještaj na redu u listopadu i predstavit će se Europskom parlamentu i Europskom vijeću. "Dosad su tri i pol zemlje ratificirale naš pristupni ugovor - Slovačka, Mađarska i Bugarska te donji dom talijanskog parlamenta, a još se čeka senat", podsjetila je Pusić.

Istakla je kako je očito da će niz zemalja čekati veliki monitoring izvještaj u listopadu da bi pristupile ratifikaciji našeg pristupnog ugovora. Ministrica Pusić je izvijestila i da je nakon referenduma o članstvu u EU, 22. siječnja, Vlada RH pripremila dokument pristupnog ugovora za konačnu ratifikaciju odnosno potvrđivanje i u Hrvatskom saboru.

"Razlog zašto još nije na sjednici je činjenica da postoji zakonska obveza da se ostavi mjesec dana od dana objavljivanja rezultata referenduma u 'Narodnim novinama' za mogućnost pritužbi i zahtjeva da se preispitaju rezultati referenduma", navela je Pusić. Taj rok ističe 2. ožujka, pa će odmah po isteku propisanog roka, pripremljeni dokument za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora biti na sjednici Vlade i potom doći na saborske klupe.

"Tada ćemo imati mogućnost i, nadam se, zadovoljstvo da definitivno i Hrvatski sabor potvrdi pristupni ugovor", kazala je ministrica Pusić. Plan za 2012. podržao je u ime HDZ-a zastupnik Andrej Plenković, navodeći kako će zakoni iz plana imati konkretne pravne posljedice za hrvatske građane. Tanja Vrbat je u ime SDP-a rekla da se planom nastavlja dosadašnja dobra praksa te je ocijenila kako već danas Hrvatska može funkcionirati kao zemlja članica EU.