c S
Dnevne novosti

Vlada: zapošljavanje stranaca, ustrojstva ministarstava, reforme uprave

24.02.2012 07:16 ZAGREB, 23. veljače 2012.Hina, Hrvatska vlada na sjednici je utvrdila ukupnu godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca u ovoj godini, njih 3988, a donijela je i uredbe o unutarnjem ustrojstvu jedanaest ministarstava.

Vlada je, naime, produžila već postojećih tri tisuće dozvola za zapošljavanje stranaca i odobrila novih 988 dozvola, najviše u sektoru brodogradnje, njih 614 te u turizmu 145. Prema Uredbi o unutarnjem ustrojstvu Ministarstvo poljoprivrede ima 1245 zaposlenih, a dosadašnjom sistematizacijom bilo je predviđeno 1377 radnih mjesta.

Ministarstvo pravosuđa, uključujući i zaposlene u kaznenim tijelima (kaznionice, zatvori, odgojni zavodi...) može imati 4896 zaposlenih, a ranijom sistematizacijom bilo je predviđeno 4911 ranih mjesta. U Ministarstvu branitelja predviđena su 243 zaposlena, a dosadašnjom sistematizacijom bilo je predviđeno 270 radnih mjesta.

Za dva mjesta smanjen je broj zaposlenih u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta koje po novoj sistematizaciji može imati 363 zaposlena. Ministarstvo uprave, prema uredbi, može imati 185 zaposlenih, Ministarstvo gospodarstva 281, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 509 zaposlenih, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture 1015.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja sistematizacijom je predviđen 451 zaposleni, u Ministarstvu zdravlja 576, a u Ministarstvo zašite okoliša i prirode 336. Vlada je osnovala Nacionalno povjerenstvo za provođenje decentralizacije i reforme lokalne i područne (regionalne) samouprave kojem je na čelu potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica.

Članovi povjerenstva su i ministri u vladi, njih deset iz odgovarajućih resora, četiri župana, dva gradonačelnika, jedan zamjenik gradonačelnika, dva općinska načelnika i četiri neovisna vijećnika, a sastav povjerenstva bit će višestranački. Vlada je za nedjelju 25. ožujka raspisala prijevremene izbore za Gradsko vijeće Iloka te za Općinska vijeća općina Goričan, Klis, Lokve i Višnjan-Visignano.