c S
Dnevne novosti

Novi projekti hrvatsko-mađarske prekogranične suradnje

27.02.2012 07:10 OSIJEK, 24. veljače 2012.Hina, 'Hrvatske vode' i mađarski partneri pripremit će šest novih projekata za treći poziv u sklopu IPA prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, ukupne vrijednosti veće od sedam milijuna eura, istaknuto je na sastanku u osječkom Vodnogospodarskom odjelu Hrvatskih voda.

Direktor toga Odjela Zoran Đuroković izvijestio je kako je riječ o revitalizaciji voda u pograničnim područjima, razvoju biciklističkih staza i unaprjeđivanju eko-turizma.

Među ostalim, pripremaju se projekti revitalizacije područja ušća Drave u Dunav, zatim revitalizacije rukavca Drave kod Belišća te područja tzv. "biljskog rita", između Osijeka i Bilja. Projekti koje EU sufinancira do 85 posto iznosa, trebaju, uz pripadajuću dokumentaciju, biti nominirani do 12. ožujka.

Očekujemo da će razvoj lokalnog turizma omogućiti poticanje zapošljavanja, a ekološki projekti donijeti novu kvalitetu života u područjima uz Dravu i Dunav, rekao je Đuroković.

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Ljiljana Pancirov kazala je kako je dosadašnja dobra suradnja na IPA projektima dobar temelj za buduće korištenje europskih strukturnih i kohezijskih fondova, s konačnim ciljem poboljšanja uvjeta života u pograničnim područjima Hrvatske i Mađarske.

Na sastanku su uz predstavnike Hrvatskih voda, sudjelovali predstavnici mađarske Direkcije za vode južnoga Prekodunavlja, čelnici jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske i Mađarske te Parka prirode "Kopački rit".