c S
Dnevne novosti

Predsjednik Sabora u Rimu na ratifikaciji Ugovora o pristupanju RH

28.02.2012 07:22 ZAGREB, 27. veljače 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem putuje u Rim gdje će Gornji dom parlamenta Talijanske Republike poslije podne održati sjednicu na kojoj će raspravljati i glasati za prijedlog zakona o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Time bi Italija sasvim ratificirala pristupni sporazum između Hrvatske i EU, budući da je Donji dom talijanskog parlamenta to već učinio prije nepuna dva tjedna, 15. veljače. Italija će se na taj način pridružiti Slovačkoj, Bugarskoj i Mađarskoj koje su dosad odobrile pristupni ugovor.

Nakon izglasavanja pristupnog ugovora, Šprem bi se trebao sastati s predsjednikom Gornjeg doma talijanskog parlamenta odnosno Senata Renatom Schifanijem, dok će u srijedu ujutro održati i sastanak s Gianfrancom Finijem, predsjednikom Donjeg doma odnosno Zastupničkog doma gdje je pristupni ugovor bio prihvaćen s velikom većinom glasova - 483 zastupnika talijanskog parlamenta bili su za, dok su dva zastupnika bila protiv.

Boris Šprem u Rim putuje na čelu izaslanstva u kojem su potpredsjednik Odbora za europske integracije Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, zastupnica SDP-a Tanja Vrbat i drugi.

Pristupni je ugovor Hrvatska potpisala 9. prosinca prošle godine u Bruxellesu, a procesi ratifikacije u svim članicama EU-a trebali bi završiti do 30. lipnja 2013., a dan poslije, 1. srpnja, Hrvatska će postati punopravna članica.