c S
Dnevne novosti

Predstavnici HSUPM-a na razgovoru s ministrom Jakovinom

28.02.2012 07:16 ZAGREB, 27. veljače 2012.(Hina), Čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) oko 14 sati su ušli u Ministarstvo poljoprivrede na razgovor s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

Očekujemo argumentiran razgovor, rekao je novinarima član Saveza Branko Zorić na ulasku u Ministarstvo ispred kojeg u to doba nije bilo prosvjednika, no oni se ponovo okupljaju ispred Ministarstva gdje će čekati rezultate razgovora. Naime, nezadovoljni proizvođači mlijeka, njih 200-tinjak, koji su se oko podneva okupili na prosvjedu ispred Ministarstva na kratko su se razišli, a rano poslije podne se ponovo vraćaju.

Zorić je, na novinarski upit hoće li odblokirati prometnice, rekao kako su uvijek spremni na deblokadu, ako se argumentirano razgovara o problemima. Moramo sjesti i razgovarati o problemima, kazao je. Proizvođači mlijeka, u organizaciji HSUPM-a, prosvjeduju već četrnaesti dan širom Hrvatske nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka od 2,30 kuna koju je krajem siječnja objavio Dukat, a koja je za oko 40 lipa manja od dotadašnje.

Nezadovoljni mljekari od početka prosvjeduju ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a na više su mjesta u Hrvatskoj blokirali ceste. Po posljednjim podacima HAK-a, zbog prosvjeda mljekara prekinut je promet ili se naizmjence vozi na oko 25 punktova u Hrvatskoj.

Promet je prekinut Čavićevom ulicom u Zagrebu, na obilaznici Čakovec (od skretanja za Ivanovec do skretanja za Čakovec jug), u Ferovcu, te kod Nove Gradiške i skretanja prema Rešetarima, a zbog prekida prometa na cesti Slavonski Brod-Nova Gradiška na autocesti Bregana-Lipovac zatvoren je čvor Lužani.

Zbog prosvjeda je prekinut promet i na cesti u Letičanima (sjeverna bjelovarska obilaznica), zbog prosvjeda u Babinoj Gredi blokirana je državna cesta Babina Greda - Slavonski Šamac, a promet je u Istri prekinut 50 metara prije skretanja za Boljunski Katun.

Zbog prosvjeda se naizmjence vozi državnim cestama kod skretanja za Veliko Trgovišće, u mjestima Poljanec, Vratno, Virje i Kloštar Podravski, u Grubišnom Polju i Daruvaru, na čepinskoj obilaznici te kod Vrpolja i Velike Kopanice, potom u Sv.Ivanu Žabnom i Velikom Grđevcu, u Bojnikovcu i mjestu Gola (relacija Vrbovec-Križevci), u Velikim Sredicama u Bjelovaru te u Garešnici.