c S
Dnevne novosti

Vandoren s Linićem o financijskom sektoru, investicijama

29.02.2012 07:18 ZAGREB, 28. veljače 2012.(Hina), Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren održao je u utorak prvi službeni sastanak s ministrom financija Slavkom Linićem, s kojim je razmijenio stajališta o pitanjima vezanim uz reforme u financijskom sektoru i unaprjeđenje investicijskog ozračja kroz povećanu proračunsku kontrolu, izmjene poreznog zakonodavstva i privatizaciju tvrtki, priopćila je Delegacija EU.

Veleposlanik Vandoren istaknuo je važnost proračunske konsolidacije, poboljšanog apsorpcijskog kapaciteta hrvatskih institucija – uključujući ubrzanje procesa pripreme sustava 'ex-ante' izuzimanja, potrebu za većom fiskalnom disciplinom (uključujući poticanje stranih ulaganja), jačanjem unutarnje kontrole, mjerama protiv prijevare i unaprjeđenja ubiranja poreza.

Pritom je naglasio da ključnu ulogu u tim zahtjevnim reformama ima Ministarstvo financija. "U tom je smislu Europska komisija spremna pružiti potporu novoj vladi kroz razne programe koje financira EU – IPA, TAIEX i Sigma", dodao je Vandoren. Vandoren i Linić razmotrili su i stanje u upravljanju pretpristupnim fondovima. Vandoren je poručio da su potrebna dodatna nastojanja kako bi se osigurala veća učinkovitost programa IPA na temelju jasnog definiranja prioriteta i strogog mehanizma monitoringa.