c S
Dnevne novosti

Pismo namjere o osnivanju romske grupe predmeta

29.02.2012 07:10 ZAGREB, 28. veljače 2012.(Hina), Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi potpisali su pismo namjere kojim usuglašavaju suradnju na osnivanju predmeta romskog jezika, kulture i književnosti te na objavljivanju gramatike romskog jezika.

Objavljivanje gramatike i osnivanje predmeta romskog jezika i kulture prva je faza suradnje, dok bi se u drugoj fazi nastojala prikupiti sredstva za osnivanje katedre za romski jezik i kulturu, izvijestio je saborski zastupnik Kajtazi. Izvedba kolegija počela bi u zimskom semestru akademske godine 2012./2013., a kako se ističe u priopćenju, Filozofski fakultet spreman je osigurati sve potrebno za izvedbu navedenih predmeta u početnom semestru.

U provedbi kolegija u daljnjim semestrima te osnivanju katedre i objavljivanju gramatike, Filozofski fakultet će surađivati sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem u pogledu pronalaženja financijskih sredstava. Posebno će se inzistirati na suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, ali i s drugim hrvatskim i međunarodnim institucijama koje mogu biti relevantne za ostvarivanja ciljeva navedenih u tom pismu namjere.

Gramatiku romskog jezika zajedno će izdati Filozofski fakultet u Zagrebu i Udruga za promicanje obrazovanja Roma u RH Kali Sara, koja se bavi izdavanjem literature na romskom jeziku i o romskom jeziku i književnosti. Gramatika bi koristila polaznicima predmeta romskog jezika, ali i svima ostalim koji su zainteresirani za proučavanje romskoga jezika.

Romi čine jednu od 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj, a Hrvatska se opredijelila za afirmaciju romske kulture putem obrazovanja, što je vidljivo kroz dva dokumenta koja je usvojila Vlada: Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015.

Filozofski fakultet u Zagrebu 2011. godine ugostio je sudionike kongresa u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika i tada je održano jedno od prvih predavanja o romskom jeziku. Veljko Kajtazi autor je nekoliko knjiga među kojima su Romsko-hrvatski i hrvatsko-romski rječnik (Zagreb, 2008.).

Uz to, inicijator je obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika 5. studenoga koje već tri godine organizira udruga za promicanje obrazovanja Roma u RH Kali Sara. Obilježavanje tog dana priznala je i Međunarodna unija Roma (International Romani Union - IRU), organizacija kojoj je cilj političko predstavljanje svih Roma u svijetu te njegovanje i razvijanje kulture, običaja i jezika Roma.