c S
Dnevne novosti

Pusić: Hrvatska se transformirala na području ljudskih prava

01.03.2012 07:22 ZAGREB/ŽENEVA, 29. veljače 2012.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u srijedu na zasjedanju UN-ova vijeća za ljudska prava u Ženevi da je Hrvatska, zahvaljujući pristupnim pregovorima s EU-om, prošla temeljitu transformaciju na području ljudskih prava, ali je ostalo još nedovršena posla na zaštiti prava ranjivih društvenih skupina u Hrvatskoj.

"Proteklu je godinu u Hrvatskoj obilježilo zaključenje pregovora s EU-om. Bilo je to sveobuhvatno iskustvo institucionalne izgradnje na brojnim područjima, uključujući i ljudska prava", izjavila je Pusić na 19. zasjedanju Vijeća u UN-ovu europskom sjedištu u Ženevi. "Kao zemlja koja je prošla kroz temeljitu transformaciju, sada smo spremni sagledati širu međunarodnu perspektivu", istaknula je šefica hrvatske diplomacije navodeći sedam prioriteta na području ljudskih prava.

To su, rekla je, Sirija, Libija, Burma, ljudska prava djece, djevojaka i žena, lezbijskih, gay i transrodnih osoba te nedovršeni poslovi na zaštiti ljudskih prava ranjivih društvenih skupina u Hrvatskoj. Govoreći o Siriji, Pusić je rekla da je svijet šokiran brutalnim napadima sirijskih snaga na oporbeno uporište Homs i druga mjesta te zatražila da se zaustavi obračun režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlastitim narodom.

"Međunarodna zajednica mora zahtijevati prekid krvoprolića", naglasila je Pusić i dodala kako treba osigurati da sve oporbene skupine, vjerske i etničke zajednice u Siriji budu reprezentirane u budućem ustrojstvu te zemlje. Pusić je govoreći o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj rekla da 17 godina nakon rata i dalje traje borba kako ostvariti pravdu za sve žrtve rata.

Navela je da je rješenje problema izbjeglica na vidiku, da državne institucije rade na povratku raseljenih osoba i procesuiranju ratnih zločina te da traje borba protiv svih oblika diskriminacije, osobito etničke i spolne, a da trajni zadatak ostaje podizanje niske razine svijesti o potrebi zaštite ljudskih prava koja je često povezana sa socijalnim i ekonomskih statusom.

Na marginama zasjedanja Vijeća ministrica Pusić se sastala s Visokom povjerenicom UN-a za ljudska prava Navi Pillay, Visokim povjerenikom UN-a za izbjeglice Antoniom Guterresom, generalnim direktorom Ureda UN-a u Ženevi Kassymom-Jomartom Tokayevim i s tuniskim ministrom za ljudska prava Samirom Dilouom.

Na sastanku s Pillay raspravljalo se o aktivnom angažmanu Hrvatske u okviru Vijeća za ljudske prava UN-a, a Pusić je istaknula snažnu potporu radu ureda Visoke povjerenice te najavila namjeru Hrvatske da ponovno pokrene inicijativu za usvajanje rezolucije o pravu na prigovor savjesti u okviru Vijeća, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

U razgovoru s Tokayevim izraženo je priznanje radu Ureda UN-a u Ženevi, a naglašen je i angažman Hrvatske u području multilateralnog razoružanja kroz koordinaciju Neformalne skupine država promatrača Konferencije o razoružanju. Prigodom susreta s tuniskim ministrom Dilouom, Pusić mu je čestitala na provedenim izborima te uputila poziv za sudjelovanje na predstojećem Croatia Summitu.

Ministri su potvrdili tradicionalno dobre i prijateljske odnose dviju država, kao i namjeru bliskije suradnje u prijenosu iskustva iz postkonfliktne tranzicije, navodi se u priopćenju. Bilateralni sastanci zaključeni su susretom s Guterresom kojemu je Pusić zahvalila na potpori Regionalnom programu za ostvarivanje održivih rješenjima za izbjeglice i interno raseljene osobe, a u kojem Hrvatska aktivno sudjeluje.

Razgovaralo se o pripremama za Donatorsku konferenciju u Sarajevu te o mobiliziranju potencijalnih donatora, a potvrđen je nastavak suradnje UNHCR-a i Hrvatske u pogledu sprječavanja slučajeva osoba bez državljanstva. Pusić je najavila i intenziviranje aktivnosti Hrvatske, kao članice Izvršnog odbora UNHCR-a, glede širenja suradnje na područjima azila i migracija te prenošenja pozitivnih iskustava stečenih u kontekstu regionalnog procesa i šireg aspekta izbjegličke situacije u regiji, stoji u priopćenju MVEP-a.