c S
Dnevne novosti

Vlada vraća pravnu osobnost centrima za socijalnu skrb

01.03.2012 07:24 ZAGREB, 29. veljače 2012.Hina, Vlada je na sjednici usvojila prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi kojim se vraća pravna osobnost centrima za socijalnu skrb, a pritom ne dira u dosadašnja socijalna prava.

Donošenje takvog zakona je preduvjet za decentralizaciju socijalne skrbi koju mislimo provesti iduće godine, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Prošle godine donesen je zakon koji je dodatno centralizirao sustav socijalne skrbi i izazvao velike probleme, ustvrdila je Opačić. Primjerice, u Međimurskoj županiji djelovao je samo jedan Centar za socijalnu skrb s dvije podružnice, koji je pokrivao oko 119.000 stanovnika.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji djelovao je pak Zavod za socijalnu skrb koji je preuzeo poslove šest bivših centara i tri podružnice, te pokrivao blizu 500.000 stanovnika.

S obzirom da je to otežalo uvjete rada ionako preopterećenim djelatnicima i izazvalo brojne poteškoće na terenu, ovaj prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi treba ići po hitnoj proceduri, a reformski zakon pripremit ćemo u dužem vremenskom razdoblju, napomenula je Opačić.

Najavila je da će njezino ministarstvo do kraja godine osposobiti informatički sustav u koji je utrošeno 40 milijuna kuna, a nema potrebne aplikacije za upisivanje podataka koji bi se mogli kontrolirati kroz sustave Porezne uprave i OIB-a.

Moramo osposobiti informatički sustav kako bi mogli kontrolirati isplatu socijalnih naknada i time učiniti sustav socijalne skrbi poštenijim i pravednijim, te ostvariti uštede, kazala je Opačić.