c S
Dnevne novosti

Šprem s češkim veleposlanikom o ratifikaciji pristupnog ugovora

02.03.2012 07:20 ZAGREB, 1. ožujka 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u četvrtak u Zagrebu češkog veleposlanika Karela Kuehnla koji ga je izvijestio da je češka vlada predložila parlamentu da se krene u postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Češki je veleposlanik u tom razgovoru istaknuo da se ne očekuju nikakvi problemi u postupku ratifikacije u Češkoj. Odnosi Hrvatskog sabora i Zastupničkog doma i Senata češkog parlamenta su vrlo intenzivni, kazao je češki veleposlanik izrazivši želju da se uspješna suradnja nastavi i ubuduće.

Predsjednik Sabora se suglasio u ocjeni da je međuparlamentarna suradnja Hrvatske i Češke na zavidnoj razini i podržao nastavak dobrih odnosa na tom području. Šprem je najavio da će Hrvatski sabor na idućoj sjednici izabrati hrvatske promatrače u Europskom parlamentu.

Vrijeme do ulaska u Europsku uniju moramo iskoristiti za daljnju prilagodbu standardima EU-a, ali i za prilagodbu na području gospodarstva, kazao je predsjednik Sabora i dodao kako u hrvatskom gospodarstvu ima puno naslijeđenih problema, ali i da je vlada već racionalizirala troškove, te želi otvoriti put investicijama. Češki se veleposlanik suglasio da Hrvatska i Češka nisu do kraja iskoristile gospodarske potencijale.