c S
Dnevne novosti

EU: potpisan ugovor o fiskalnoj disciplini

05.03.2012 07:18 BRUXELLES, 2. ožujka 2012.Hina, Čelnici 25 zemalja članica Europske unije potpisali su u petak u Bruxellesu ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, kojim se praktički zabranjuje proračunski deficit.

"Ovo je vrlo važna etapa u naporima na jačanju povjerenja u našu monetarnu i ekonomsku uniju", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Dogovor o fiskalnom paktu potpisale su sve zemlje članice osim Velike Britanije i Češke.

Odluka o sklapanju međuvladina ugovora o fiskalnoj disciplini donesena je na summitu 9. prosinca prošle godine, a tekst ugovora je dogovoren na summitu 30. siječnja ove godine.

U fiskalnom paktu zemlje potpisnice su se obvezale da će voditi uravnoteženu proračunsku politiku, zaustaviti rast dugova i početi ih smanjivati.

Odredbe da strukturni proračunski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a zemlje članice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koje imaju ustavnu snagu. U slučaju kršenja dogovorenih pravila slijedile bi kazne.

Ugovor će stupiti na snagu kada ga ratificira najmanje 12 članica eurozone, a cilj je da stupi na snagu 1. siječnja 2013. godine. Jedino je Irska najavila da će ga ratificirati na referendumu. Međutim, ovaj put najava referenduma primljena je s puno manje neizvjesnosti, jer ga jedna članica ne može blokirati.

U slučaju da Irci odbiju ovaj ugovor na referendumu ne bi imali pravo na pomoć iz Europskog stabilizacijskog fonda, koji je namijenjen za pomoć zemljama eurozone koje se nađu u financijskim poteškoćama. Ugovor će u cjelini vrijediti u eurozoni, a mogu mu se pridružiti i zemlje koje nemaju euro.