c S
Dnevne novosti

Započeo projekt IPA 2010: Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije

05.03.2012 07:24 ZAGREB, 2. ožujka 2012.(Hina), Regionalni projekt IPA 2010: "Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije: Jačanje mreže tužitelja" predstavljen je u Informacijskom centru Europske unije na tiskovnoj konferenciji koja se prenosila video streamingom i u zemljama regije: Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.
Konferencija je održana nakon sastanka Upravnog odbora IPA 2010. koji je za cilj imao precizirati detalje budućeg rada te iniciranje aktivnosti, a na kojem su sudjelovala izaslanstva EU-a u Hrvatskoj, državnih tužiteljstava u regiji te više međunarodnih organizacija. U sklopu projekta u svakoj državi Zapadnog Balkana tužitelji iz zemalja članica EU s iskustvom u korištenju prekograničnih instrumenata za istragu i sudski progon, davat će praktične savjete o upotrebi tih instrumenata u konkretnim postupcima i neophodnim reformama.

Mjere potpore započele su u studenome 2011. i trajat će do studenog 2013. Viši voditelj projekta Henk Marquart Scholtz kazao je kako je provedba vladavine prava jedan od izazova u procesu stabilizacije i pridruživanja na zapadnom Balkanu. "Čak i kada su neke zemlje, kao npr. Hrvatska, na raznim točkama svojeg puta pristupa Europskoj uniji, izvještaji o razvojima u regiji pokazuju da je potrebno dalje jačati vladavinu prava i da je ona glavni prioritet koji će biti u velikoj mjeri praćen.

Stoga je instrument IPA usredotočen na to područje i ovaj projekt jedan je od dijelova te strategije ne samo Europske komisije već i svih zemalja u regiji", istaknuo je Scholtz. Dodao je kako je do sada pet od šest predviđenih tužitelja iz zemalja članica EU-a određeno i s njima je sklopljen ugovor, a jedini koji nedostaje je onaj u Hrvatskoj, no da će se i on ubrzo odrediti.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Nataša Đurović istaknula je kako je značaj ovoga projekta u unapređenju mehanizama suradnje u regiji u borbi protiv organiziranog kriminala ali i u jačanju mreže tužitelja. Također je kazala da su iskustva zemalja u EU-u u tom području dobrodošla, ali da će i Hrvatska rado podijeliti iskustva - od metoda do rezultata sa susjednim zemljama.

Lukaš Sary, predstavnik Europske jedinice za pravosudnu suradnju (EUROJUST), tijela koje se bavi pravosudnom suradnjom u području borbe protiv organiziranog kriminala, rekao je kako je "cilj tog tijela podijeliti iskustava s onima koji to žele čuti". Napomenuo je da statistički podatak o otprilike 1500 predmeta koji se se upućuju EUROJUST-u daje važnost toj organizaciji kao partneru projekta.

Snejana Maleeva iz mreže državnih odvjetnika jugoistočne Europe - SEEPAG podržala je provedbu IPA projekta te izrazila nadu da će suradnja ojačati administrativne sposobnosti nacionalnih tijela. Predstavnica europske Delegacije Špela Cimerman naglasila je kako je Hrvatska pred vratima EU-a i da je uložila mnogo u razvoj administrativnih kapaciteta, ne samo u području pravosuđa već i u ostalim područjima. ali i da je potrebno ujedinjenje snaga u borbi protiv kriminala i korupcije.