c S
Dnevne novosti

Orban doveo u pitanje legitimnost Europske komisije

05.03.2012 07:10 BERLIN, 3. ožujka 2012.(Hina/AFP), Mađarski premijer Viktor Orban zamjerio je Europskoj komisiji nedostatak "demokratske legitimnosti", u razgovoru za nedjeljno izdanje Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitunga (FAS).

"Mene su izabrali, mađarsku vladu su izabrali, Europski parlament su također izabrali. No tko je izabrao Europsku komisiju? Gdje je njezina demokratska legitimnost", upitao se Orban.

Odnosi Budimpešte i Komisije su napeti pošto je potonja prošlog tjedna predložila blokadu pomoći kako bi sankcionirala prevelik proračunski manjak. Mađarska neće izgubiti "nijedan cent" iz svojih europskih kohezijskih fondova, rekao je u petak mađarski premijer.

Budimpešta je usto bila na meti kritika EU-a zbog spornih zakona o reformi središnje banke i pravosuđa. Orban je optužio "međunarodnu ljevicu" da vodi ofenzivu protiv njegove vlade.

Zbog urušavanja ljevice u Mađarskoj premijer tvrdi da potonja sada napada "izvana i to ne samo iz Europe, već i iz Amerike". Usto zamjera europskim čelnicima da su izgubili "vjeru" u ono što je nekad bila "veličina" Europe.

"Ne želimo ići na silu jer je Europa mjesto kršćanske kulture", kazao je. Nijemce je nazvao "nositeljima nade" u dužničkoj krizi čija je "sudbina" da predvode Europu. FAS piše da je Orban spreman ponovo pregovarati s Bruxellesom o prilagodbi mađarskih zakona.