c S
Dnevne novosti

Malta je ratificirala hrvatski pristupni ugovor

06.03.2012 07:22 ZAGREB, 5. ožujka 2012.(Hina), Malta je u ponedjeljak ratificirala Ugovor pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i tako postala peta od 27 zemalja EU-a koje to trebaju učiniti do hrvatskoga ulaska u uniju sredinom 2013., doznaje se iz ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

"Parlament Republike Malte jednoglasno je ratificirao Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Time je Malta, nakon Slovačke, Mađarske, Bugarske i Italije postala peta članica Europske unije koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor", kaže se u MVEP-ovu priopćenju.

Veleposlanik Tomislav Vidošević u srijedu i četvrtak bio je na Malti u povodu početka postupka ratifikacije pristupnog ugovora u malteškom parlamentu. Prvoga se dana posjeta susreo s predsjednikom parlamenta Michaelom Frendom te kao poseban gost nazočio sjednici parlamenta na kojoj je počela rasprava o hrvatskome ugovoru o pristupanju.

Tom prigodom veleposlanik se susreo i s glasnogovornikom oporbene laburističke stranke u malteškom parlamentu, zastupnikom Georgeom W. Vellom. Pošto je predsjednik Frendo pozdravio veleposlanika, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Tonio Borg predstavio je u vladino ime prijedlog za ratifikaciju ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u.

Predsjednik parlamenta Michael Frendo kao dugogodišnji prijatelj i poznavatelj Hrvatske izrazio je posebno zadovoljstvo njezinim skorim stupanjem u punopravno članstvo kao i činjenicom da će Malta biti među prvim zemljama koje će ratificirati pristupni ugovor.

Veleposlanik Vidošević još je jednom zahvalio predsjedniku parlamenta na kontinuiranoj potpori Malte hrvatskome pristupanju Uniji te na njegovu osobnom angažmanu oko što brže ratifikacije ugovora u malteškom parlamentu, kaže se u priopćenju i dodaje da su dvojica dužnosnika razgovarala i o mogućnostima daljnje bilateralne suradnje, osobito u okviru mediteranske dimenzije Europske unije.