c S
Dnevne novosti

Ministar Kotromanović o obrambenoj suradnji s Rumunjskom

06.03.2012 07:10 ZAGREB, 5. ožujka 2012.(Hina), Ministar obrane Ante Kotromanović primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Rumunjske u Hrvatskoj Cosmina Georgea Dinescua, ocjenivši kako Hrvatska i Rumunjska imaju dobru bilateralnu suradnju, te se zahvalio na potpori Rumunjske u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Ministar Kotromanović istaknuo je i zajednički doprinos dviju zemalja u međunarodnim mirovnim operacijama, s posebnim osvrtom na ulogu i važnost operacije KFOR-a na Kosovu za stabilnost regije, ali i odlučnost Hrvatske u gradnji regionalne stabilnosti djelovanjem u regionalnim inicijativama poput A-5 inicijative, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Obje strane izrazile su potporu za daljnje sudjelovanje u operaciji ISAF u Afganistanu, te ostvarivanju ciljeva tranzicije i preuzimanja odgovornosti Afganistanskih snaga za sigurnost zemlje, dodaje se.

Tijekom sastanka bilo je riječi i o suradnji u ostvarivanju ciljeva zajedničke sigurnosne politike EU, kao i nadolazećem NATO summitu u Chicagu (SAD), gdje se očekuje nastavak razgovora o tijeku reformi Saveza, savezničkim operacijama, proturaketnoj obrani Saveza i konceptu „Pametne obrane“ (Smart Defence), navodi se u priopćenju.

Ministar Kotromanović istaknuo je i kako se nada da će vojno-tehnička suradnja Hrvatske i Rumunjske biti intenzivnija u idućem razdoblju, a posebice u kontekstu održavanja sajma vojne industrije u Bukureštu u svibnju obe godine, gdje se očekuje sudjelovanje proizvođača hrvatske vojne industrije, navodi MORH.