c S
Dnevne novosti

Erjavec: Slovenija će ratificirati hrvatski pristupni ugovor

07.03.2012 07:12 LJUBLJANA, 6. ožujka 2012.Hina, Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je u utorak navečer uvjerenost da će i slovenski parlament ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom.

"To će biti glavno političko pitanje u našim odnosima s Hrvatskom, ali vjerujem da ne bi smjelo doći do zapleta", rekao je Erjavec u razgovoru za Slovensku televiziju u utorak navečer, dodavši da će to biti jedna od tema prigodom njegova prvog posjeta Zagrebu 19. ožujka.

"Ova će vlada nastaviti politiku dobrih odnosa s Hrvatskom, a granični će prijepor biti riješen arbitražom", rekao je Erjavec i dodao kako želi da uz to budu riješena i ostala otvorena pitanja između dviju zemalja i to u okviru međudržavnog povjerenstva koje je osnovano prilikom susreta bivšeg premijera Boruta Pahora i bivše premijerke Jadranke Kosor u Kranjskoj Gori prije dvije godine.

"Ne bi bilo dobro da riješimo samo granično pitanje, potrebno je riješiti i ostala", rekao je Erjavec, kazavši da će i o tome razgovarati tijekom posjeta Hrvatskoj.

Na pitanje zašto Slovenije nije, kako je predlagao jedan slovenski stručnjak za međunarodno pravo, zatražila izuzeće hrvatskog nacionalnog arbitra u arbitražnom sudu Budislava Vukasa, Erjavec je rekao da to Sloveniji vjerojatno ne bi koristilo da u arbitraži dođe do boljeg rezultata.

"Istina je da je Vukas ranije o graničnom pitanju iznosio radikalna stajališta, ali ne vjerujem da bi ih mogao braniti na arbitraži", rekao je Erjavec.