c S
Dnevne novosti

Šprem u nastupne posjete primio veleposlanice Grčke i Italije

07.03.2012 07:08 ZAGREB, 6. ožujka 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio je u utorak u nastupne posjete nove veleposlanice Helenske Republike i Talijanske Republike Uraniju Arvaniti i Emanuelu D'Alessandro, priopćeno je iz njegovog ureda.

Zahvalivši na grčkoj potpori ulasku Hrvatske u NATO i Europsku uniju, Šprem je Grčkoj poželio uspješno prevladavanje problema u gospodarstvu. "Zbog krize je došlo do pada robne razmjene između Hrvatske i Grčke, ali grčka ulaganja u Hrvatsku su poželjna", rekao je predsjednik Sabora, istaknuvši energetiku, promet i turizam kao strateška područja suradnje.

Grčka veleposlanica izrazila je uvjerenje da će ratifikacija Ugovora o pristupanju Republike Hrvatskoj Europskoj uniji proći bez problema u grčkom parlamentu. "Naša podrška će se nastaviti, ne samo u okviru suradnje unutar Europske unije, nego i kad je riječ o ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju", rekla je veleposlanica Arvaniti.

U razgovoru s novom talijanskom veleposlanicom u Hrvatskoj Šprem je izrazio zadovoljstvo time što je imao priliku osobno nazočiti ratifikaciji u talijanskom parlamentu Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, kazavši kako je to bila i dobra prilika za korisne i sadržajne razgovore s predsjednicima obaju domova talijanskog parlamenta Renatom Schifanijem i Gianfrancom Finijem.

"Znamo da je Italija jedan od najvećih investitora u Hrvatsku, no očekujemo i daljnja ulaganja, osobito u proizvodni sektor, energetiku, promet, poljoprivredu, zdravstveni turizam te projekte zdrave prehrane", kazao je predsjednik Sabora, izrazivši zadovoljstvo bilateralnim političkim odnosima i gospodarskom suradnjom.

Veleposlanica Emanuelu D'Alessandro naglasila je kako je ratifikacija hrvatskog Ugovora o pristupanju EU bila jedna od najbrže obavljenih ratifikacija u talijanskom parlamentu. "To je znak snažne i kontinuirane talijanske potpore pristupanju Hrvatske, koju u Europskoj uniji želimo u najkraćem roku i, nadam se, pozitivan signal drugim zemljama da ubrzaju proces ratifikacije", kazala je D'Alessandro u razgovoru sa Špremom.