c S
Dnevne novosti

Sabor u petak potvrđuje Ugovor o pristupanju Hrvatske u EU

08.03.2012 07:22 ZAGREB, 7. ožujka 2012.Hina, Hrvatski sabor je u dnevni red sjednice po hitnom postupku uvrstio prijedlog ratifikacije ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, o kojemu će zastupnici raspravljati i glasovati u petak.

Predsjednik Sabora Boris Šprem je, nakon dopune dnevnog reda, izvijestio zastupnike da će u petak raspravljati i glasovati o pristupnom ugovoru, a obavijestio ih je i da će aktualna sjednica trajati do 16. ožujka. Hrvatska vlada je prijedlog Zakona o potvrđivanju pristupnog ugovora s državama članicama EU u Sabor uputila prije dva dana, istoga dana kada je Ustavni sud donio odluku kojom je utvrdio da je državni referendum o ulasku Hrvatske u EU 22. siječnja ove godine održan u skladu s Ustavom i zakonom.

Ustavni sud je odbio sva 22 zahtjeva za ocjenom ustavnosti i zakonitosti referenduma, na kojemu se više od 66 posto birača koji su izašli na referendum izjasnilo za ulazak u EU. Odluka Ustavnog suda odmah je stupila na snagu, čime se postupak državnog referenduma o pristupanju Hrvatske u EU smatra okončanim.

Vlada je istoga dana održala telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora između Hrvatske i svih 27 država članica Unije, te ga uputila Saboru. Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji do sada su ratificirale četiri (Slovačka, Mađarska, Bugarska i Italija) od ukupno 27 članica Unije, a iz vladajuće Kukuriku koalicije isticali su kako je namjera da Hrvatska bude među prvima koja će ratificirati ugovor. Hrvatska je Ugovor potpisala 9. prosinca prošle godine, kada su u Bruxellesu svoj potpis na taj dokument stavili predsjednik Republike Ivo Josipović i bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja članica Europske unije.

Sabor je dnevni red sjednice dopunio s 11 novih točaka. To su, uz pristupni ugovor, Vladin prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi, izmjene Zakona o izvlaštenju, izmjene Zakona o carinskoj službi, Godišnje izvješće o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. s nadopunom Izvješća, prijedlog Odluke o donošenju prostornog plana Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Statut Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, te Izvješće Nacionalnog vijeća za sport.

U dnevni red uvrštena su i tri zakonska prijedloga Hrvatskih laburista - dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, dopune Općeg poreznog zakona te dopune Zakona o Poreznoj upravi. U sabornici je u tijeku rasprava o Izvješću Državnog ureda za reviziju za 2011. godinu.