c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima

09.03.2012 07:20 ZAGREB, 8. ožujka 2012.Hina, Vlada je na sjednici prihvatila Periodično izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava, kojim Hrvatska nastavlja redovito izvještavati Bruxelles o poduzetim aktivnostima na tom području.

Po riječima ministra pravosuđa Orsata Miljenića, iz šestomjesečnog izvješća vide se dva trenda - smanjenje broja neriješenih starih predmeta na sudovima, građanskih za 11 posto, a kaznenih za 20 posto, ali i povećanje ukupnog priljeva predmeta.

Hrvatska je provela reformu upravnog sudovanja, novi je sustav počeo s radom 1. siječnja, no došlo je do velikog priljeva predmeta za koje nema dovoljno sudaca, rekao je Miljenić te najavio kako će Vlada vrlo skoro pokušati riješiti izmjenama zakona.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić napomenula je kako se Hrvatska nalazi u završnoj fazi monitoringa, pri čemu će najvažnije biti tzv. sveobuhvatno izvješće u listopadu. O tom će izvješću u velikoj mjeri ovisiti hoćemo li ući u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, pa ga treba dobro pripremiti, rekla je Pusić.

Vlada je također predložila privremenu suspenziju viznog režima za državljane Rusije, Ukrajine, Azerbajdžana i Kazahstana, što je potaknulo premijera Zorana Milanovića na primjedbu da bi trebali razmotriti po kojim kriterijima Hrvatska donosi odluke o uvođenju viza za građane nekih država.

Podsjetivši da su hrvatski građani 90-tih godina prošlog stoljeća unatoč ratu i svim rizicima koje on donosi mogli slobodno putovati po većini europskih država, Milanović je ocijenio kako bi Hrvatska trebala razmotriti što je u njezinom gospodarskom i sigurnosnom interesu i koji su rizici.

Procjena kod uvođenja viza je prije svega sigurnosna, pa se postavlja pitanje - ako netko može pola godine ulaziti u Hrvatsku bez viza, zašto drugih pola godine ne može, rekao je Milanović. S time se složila i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kojoj također nisu jasni kriteriji za uvođenja viznog režima.

Zatražila sam od svoje pomoćnice da sazove predstavnike Gospodarskih komora, kao i predstavnike zemalja koje imaju značajnije investicije u Hrvatskoj, kako bi raspravili to pitanje i napravili katalog primjedbi na vizni režim i režim ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao preprekama za investiranje i poslovanje u Hrvatskoj, kazala je Pusić.