c S
Dnevne novosti

Odvjetnici svoj dan obilježili uz kritiku ZKP-a

09.03.2012 07:18 ZAGREB, 8. ožujka 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Leo Andreis ustvrdio je na Danima hrvatskih odvjetnika kako su Zakonom o kaznenom postupku (ZKP) zbog nejednakog položaja branitelja i njihovih stranaka u odnosu prema državnom odvjetništvu ugrožena temeljna ljudska prava, a predsjednik Ivo Josipović smatra da je potrebno postići mjeru između potrebe za učinkovitosti pravosuđa i zaštite prava građana.

Sadašnja regulacija u temeljima nije samo uzdrmala, nego uništila temeljno ljudsko pravo u kaznenom postupku, rekao je Andreis novinarima prije otvaranja 30. dana hrvatskih odvjetnika. On smatra kako se ne može dopustiti "neshvatljiva doza neravnopravnosti između stranaka u kaznenom postupku".

Ustvrdio je kako tužiteljstvo prikuplja dokaze na teret državnog proračuna, a okrivljeni građani "nemaju šanse sebi priuštiti prikupljanje dokaza osim ako nisu jako bogati". Zagrebačka odvjetnica Jasna Novak, koja je sudjelovala u radnoj skupini za izradu ZKP-a, rekla je da Ustavni sud ni nakon dvije i pol godine nije odlučio o ustavnosti tog zakona. Kazala je kako se ne mogu oteti dojmu da taj sud ne donosi odluku jer se boji što će biti s kaznenim postupcima koji su u tijeku.

U HOK-u napominju kako po Europskoj konvenciji o ljudskim pravima u svakoj fazi postupaka, a ne samo u fazi rasprave, svaka stranka treba imati jednake mogućnosti dokazivanja tvrdnji te da nijedna stranka ne smije biti stavljena u nepovoljniji položaj. Tvrde da je ZKP-om tzv. "jednakost oružja" zasad predviđena samo u fazi rasprave na sudu, i to ne u cijelosti.

Nasuprot hrvatskom primjeru, u HOK-u ističu da talijansko kazneno procesno pravo sadržava znatno povoljnije odredbe za osumnjičenika i obranu iako je predlagatelj ZKP-a tvrdio kako im je upravo talijansko zakonodavstvo bilo uzor za donošenje novoga ZKP-a. Predsjednik Ivo Josipović, koji je pozdravio sudionike Dana hrvatskih odvjetnika, ustvrdio je kako je temeljno pitanje je li se zakonom postigla mjera između potrebe za učinkovitosti pravosuđa i potrebe zaštite prava građana protiv kojih se vodi postupak.

Smatra da novi ZKP omogućuje da se jačim mjerama otkriju sofisticirani oblici kriminala te počinitelje privede pravdi, ali taj je zakon s druge strane velikom izazovu izvrgnuo prava građana koji su u statusu osumnjičenika ili okrivljenika. Mnogobrojne novine u zakonu su, smatra Josipović, otvorile put da se otkriju počinitelji nekih teških, posebno koruptivnih kaznenih djela vezanih uz zloporabu ovlasti, as druge strane ne može se ne prepoznati da su građani, kad su najslabiji, izvrgnuti mjerama kojima se ograničavaju temeljna ljudska prava i slobode.

Josipović je zaključio kako je potrebno pronaći mjesto i za treću osobu, to jest žrtvu. "Ako uspijemo naći pravi balans između potrebe da se kazni zločin, prava okrivljenika, pa i kad je kriv, da uživa temeljne mogućnosti obrane i prava žrtve, onda ćemo na neki način moći reći da smo pogodili mjeru pravde i da imamo onaj kazneni postupak koji udovoljava svojoj svrsi", ustvrdio je Josipović.

HOK s Odvjetničkom komorom iz Milana održava zajednički seminar s temom "Neustavne odredbe hrvatskog Zakona o kaznenom postupku s usporednim prikazom talijanskih odredaba". Dani hrvatskih odvjetnika sutra se nastavljaju okruglim stolom o reklamiranju u odvjetništvu.