c S
Dnevne novosti

Ministar Miljenić predao izvješće o obvezama iz poglavlja 23

12.03.2012 07:20 BRUXELLES, 9. ožujka 2012.Hina, Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić sastao se u petak u Bruxellesu s povjerenicom Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding kojoj je predao izvješće o ispunjavanju obveza iz poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23).

"Mi smo predstavili izvješće i razgovarali o budućim koracima i planovima koje ćemo poduzeti u području pravosuđa i u poglavlju 23", rekao je novinarima Miljenić nakon sastanka.

Europska unija prati kako Hrvatska ispunjava obveze koje je preuzela u pristupnim pregovorima u okviru tzv. pretpristupnog monitoringa koji završava s danom ulaska u EU 1. srpnja 2013. Europska komisija bi u drugoj polovici travnja trebala sastaviti monitoring tablice o ispunjavanju obveza u tri poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Pojedine zemlje članice povezuju pozitivne rezultate monitoringa s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u svojim nacionalnim parlamentima.

Ministar Miljenić je najavio niz promjena i poboljšanja zakona kako bi se stvorio što učinkovitiji sustav i riješili problemi koji muče hrvatske građane - od rješavanja zaostalih sudskih predmeta, potrebe za bržim i učinkovitijim rješavanjem sudskih predmeta do učinkovitog sustava ovrhe.

Iz šestomjesečnog izvješća, koje je u četvrtak prihvatila hrvatska vlada, vide se dva trenda - smanjenje broja neriješenih starih predmeta na sudovima, građanskih za 11 posto, a kaznenih za 20 posto, ali i povećanje ukupnog priljeva predmeta. Ministar Miljenić će se također sastati i s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.