c S
Dnevne novosti

Njemačka želi novu raspravu o ustavu EU-a

12.03.2012 07:12 KOPENHAGEN, 9. ožujka 2012.(Hina/Reuters), Njemačka želi ponovno pokrenuti raspravu o donošenju ustava Europske unije kako bi se osnažila sposobnost Unije za rješavanje financijskih teškoća i napravila protuteža sve snažnijem utjecaju zemalja sa brzorastućim gospodarstvima, rekao je u petak njemački ministar vanjskih poslova.

Guido Westerwelle rekao je da Lisabonski sporazum, napravljen nakon što su nizozemski i francuski birači odbili predloženi ustav 2005., nije dovoljan za održavanje europskih struktura za odlučivanje učinkovitim.

"Moramo otvoriti novo poglavlje u europskoj politici", rekao je Westerwelle novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a u Kopenhagenu. "Trebamo učinkovitije strukture za donošenje odluka".

Njemački je ministar zamisao predstavio svojim kolegama na skupu u Kopenhagenu na kojem su raspravljali i o tome kako jeftinije voditi vanjsku politiku. Westerwelle je rekao da bi se rasprave o pitanju novog ustava trebale nastaviti u Berlinu.

"Mislim da trebamo ponovno otvoriti raspravu o europskom ustavu", rekao je. "Imamo dobar sporazum ali nam treba ustav... U svijetu su se pojavila nova središta moći".Izvori iz njemačke vlade su rekli da će se predstavnici nekoliko država članica EU-a vjerojatno sastati idućih tjedana.