c S
Dnevne novosti

Slovenija: nova kampanja protiv korupcije

13.03.2012 07:14 LJUBLJANA, 12. ožujka 2012.Hina, Nakon što je prošlog tjedna u poslovnom listu "Finance" obznanio da su mu neke osobe bile spremne "platiti mito" kako bi djelovao na novog ministra financija Janeza Šuštaršiča, s kojim je dugogodišnji prijatelj, ekonomist Rado Pezdir prijavio je u ponedjeljak njihova imena policiji i ministru unutarnjih poslova Vinku Gorenjaku.
Zbog proširenog uvjerenja da se dobri poslovi mogu dobiti samo uz prave veze u Sloveniji je na velik odjek naišla nova kampanja za prijavljivanje slučajeva korupcije koju je krajem prošlog tjedna pokrenuo Pezdir tvrdeći da su ga pokušali podmititi učinivši tako ovih dana pitanje korupcije jednom od vodećih tema.

"Moramo istrijebiti korupciju i spasiti ovu državu iz kandža korupcijskih parazita", rekao je u ponedjeljak Pezdir za televizijsku postaju POP-TV nakon razgovora u policiji, dodavši da svojim primjerom želi ohrabriti i druge građane da svaku sumnju o korupciji prijave. Pezdira je u ponedjeljak primio ministar unutarnjih poslova Gorenjak, koji je nakon toga izjavio da će policija ispitati podatke koje im je predao Pezdir, te da je njegova akcija vrijedna svake pohvale.

Istodobno, Pezdir je one koji se susreću s korupcijskim pojavama pozvao da svoja iskustva posreduju Društvu za pravnu državu. Tu je udrugu osnovao prije nekoliko godina, boreći se protiv gospodarskih monopola. Udruga je prije par godina tako vodila uspješne akcije nakon kojih su elektrodistributeri vratili potrošačima dio nepravilno obračunatog utroška, a banke smanjile proviziju za dizanja gotovine s bankomata.

Pezdir niječe nagađanja da se svojom akcijom "samoreklamira" želeći i sam ući u visoku politiku, što bi se, po nekim mišljenjima, moglo zaključiti iz činjenice da je lani napisao predizborni ekonomski program Građanske liste Gregora Viranta, stranke u sadašnjoj vladajućoj koaliciji i da je u Šušteršičevu kabinetu zaposlena Pezdirova supruga.

Pezdir tvrdi da je svojim člankom u poslovnom listu "Finance" želio građane upozoriti na mehanizme kako korupcija djeluje i da se nikoga ne može podmititi ako on na to ne želi pristati. Pojavila su se međutim i mišljenja kako je Pezdir svojom prijavom napravio "veliku glupost" jer oni koji su ga kontaktirali, misleći da im svojim poznanstvom s ministrom može biti koristan, nisu učinili ništa nezakonito nego su očito htjeli lobirati, ali na amaterski način.

Po tim tumačenjima, do korupcije dolazi kad se novac ponudi ili dade javnom službeniku, što Pezdir nije, a budući da nije ni registrirani lobist, pokušaj njegova navodnog "podmićivanja" bio je glupost, a ne kazneno djelo.