c S
Dnevne novosti

Sabor o uredbi EU o sigurnosti deterdženata

15.03.2012 07:24 ZAGREB, 14. ožujka 2012.(Hina), Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu Zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o deterdžentima, kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s propisima Europske unije u području sigurnosti deterdženata.

Donošenje tog Zakona u Vladi obrazlažu potrebom usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima EU, budući da je područje sigurnosti deterdženata na razini Unije uređeno Uredbom, a predloženi Zakon mehanizam je za njezinu provedbu.

Stupanje na snagu Zakona za države članice znači i provedu učinkovitih mjera praćenja i nadzora sigurnosti deterdženata, s obzirom da nepridržavanje mjera sigurnosti može štetiti ljudskom zdravlju i okolišu.

U tom je smislu kao nadležno državno tijelo za provedbu Uredbe navedeno Ministarstvo zdravlja, koje je obvezno surađivati sa središnjim tijelima državne uprave nadležnima za zaštitu okoliša, vodno gospodarstvo te gospodarstvo.

Uredba propisuje i mjere inspekcijskog te upravnog nadzora, kojima se, među ostalim, sanitarnom inspektoru u ovlast daje da privremeno zabrani stavljanje na hrvatsko tržište detedženta koji predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životinja te okoliš.