c S
Dnevne novosti

Deklaracija o znanosti i visokom obrazovanju Akademske solidarnosti

19.03.2012 07:16 ZAGREB, 16. ožujka 2012.(Hina), Sindikat visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost", kako je priopćio, predstavlja svoju Deklaraciju o znanosti i visokom obrazovanju te poziva sve zainteresirane pojedince i ustanove da se uključe u raspravu.

Sindikat navodi kako je Deklaracija o znanosti i visokom obrazovanju nastala na temelju raščlambe normativnoga okvira i strateških dokumenata Republike Hrvatske, postojećih istraživanja, relevantne literature, rada u akademskoj zajednici i iskustva studiranja.

Kroz kritiku ideologije ekonomskoga redukcionizma, u okviru koje se hrvatski građani definiraju isključivo kao potrošači, poduzetnici i radna snaga, kao "ljudski resursi", a studenti kao naizgled samostalni pojedinci i proračunati klijenti, u Deklaraciji se, kako navodi Akademska solidarnost", iznosi alternativni vrijednosni okvir i njemu pripadne definicije pojedinca i društva.

Sindikat napominje kako Deklaracija ukazuje na "slijepa mjesta" i nudi alternativu mehaničkom povezivanju znanosti i visokog obrazovanja s gospodarstvom, kao i uznapredovaloj hijerarhizaciji znanstvenih disciplina, područja i vrsta istraživanja s obzirom na pretpostavljenu tržišnu isplativost.

"U Deklaraciji se iznose vrijednosti i rješenja suprotstavljena globalno dominantnom stajalištu prema kojem je kompetitivnost osnovni pokretač kvalitete, a različite vrste kvantitativnih evaluacija njezini objektivni pokazatelji", stoji u priopćenju.

Deklaracija kritički oblikuje alternativu pogubnim posljedicama ideologije, koja, kako smatra sindikat, tezom o državi kao lošem vlasniku, uz krinku nužne štednje i rezanja javnih sredstava, provodi i potiče privatizaciju i komercijalizaciju znanosti i visokog obrazovanja, predviđa financijsku penalizaciju studenata, a pravo na besplatno obrazovanje omogućuje sve manjem broju studenata.

Deklaracija je, drži "Akcija solidarnosti", ujedno i kritika prakse kojom se reforme u područjima znanosti i visokog obrazovanja donose isključivo odozgo, uz fingiranje javne rasprave, mimo temeljitog preispitivanja šireg vrijednosnog okvira i u neposrednom dosluhu s međunarodnim financijskim institucijama.

Sindikat podsjeća kako je u Deklaraciji iznesena kritika neodrživa stanja sustava hrvatske znanosti i visokog obrazovanja te je ponuđena vrijednosna alternativa usmjerena na dobrobit svih studenata, cjelokupne akademske zajednice, kao i svih građana Republike Hrvatske.

"U njoj iznesene vrijednosti i rješenja prijeko su potreban uvjet za rad na održivoj razvojnoj perspektivi znanosti i visokog obrazovanja kao javnog dobra od primarne društvene važnosti", navodi sindikat i dodaje kako te vrijednosti i ta rješenja moraju poslužiti kao temelj svakoj budućoj strategiji znanosti i visokog obrazovanja, a ne tek kao puki političko-korektni ukras državnih politika znanosti i obrazovanja.

Deklaracija je, u tiskanom obliku, objavljena u časopisu Zarez, a bit će i dostupna mrežnim stranicama sindikata "Akademska solidarnost" www.akadsolid.com i Slobodnog Filozofskog www.slobodnifilozofski.com