c S
Dnevne novosti

Novi nacrt izjave zapadnih zemalja o Siriji

20.03.2012 07:08 NEW YORK, 19. ožujka 2012.(Hina/Reuters), Francuska je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predala novi nacrt izjave zapadnih zemalja o Siriji u kojem se pruža potpora mirovnim naporima izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana i šalje snažna poruka Damasku da okonča nasilje protiv prosvjednika, rekli su europski diplomati.

Odluka o pripremi "predsjedničke izjave" 15-članog vijeća uslijedila je nakon što su Rusija i Kina dvaput svojim vetom onemogućile usvajanje rezolucija u kojima se trebalo osuditi nasilno jednogodišnje gušenje prosvjeda protiv predsjednika Bašara al-Asada, tijekom kojeg je po tvrdnjama UN-a ubijeno više od osam tisuća ljudi.

"Francusko izaslanstvo podijelilo je nacrt (izjave) o Siriji u kojem se pruža puna potpora VS UN-a misiji zajedničkog posebnog izaslanika Kofija Annana", rekao je nakon zatvorenog sastanka britanski veleposlanik pri UN-u Mark Lyal Grant, koji ovaj mjesec predsjeda Vijećem sigurnosti, izrazivši nadu da će nacrt biti usvojen u utorak.

Nacrtom izjave Vijeće izriče "najdublju zabrinutost zbog pogoršanja stanja u Siriji" i iskazuje "punu potporu (Annanovom) planu u šest točaka", u kojem se poziva na prekid vatre, politički dijalog i omogućavanje punog pristupa osoblju humanitarnih organizacija.

"Kofi Annan je zatražio potporu od Vijeća. Želio je pokazati kako iza njega stoji cijelo Vijeće. To je svrha (predsjedničke izjave), samo Kofi Annan", rekao je francuski veleposlanik Gerard Araud.