c S
Dnevne novosti

Zagreb: Vijeće za prevenciju o alkoholu i maloljetnicima

20.03.2012 07:20 ZAGREB, 19. ožujka 2012.(Hina), Vijeće za prevenciju Grada Zagreba je na sjednici, koju je sazvao i vodio zagrebački gradonačelnik i predsjednik Vijeća Milan Bandić, dogovorilo da će predstavnici nadležnih gradskih ureda i Policijske uprave zagrebačke doraditi tekst prijedloga dopuna Odluke o komunalnom redu kojim bi se maloljetnim osobama, osim konzumiranja, zabranilo i posjedovanje alkoholnih pića na javnim površinama.

U priopćenju iz Gradske uprave navodi se da su na sjednici prisustvovali gotovo svi članovi Vijeća u kojemu su, uz predstavnike Grada Zagreba, i predstavnici Policijske uprave zagrebačke, Ministarstva pravosuđa, Zavoda za socijalnu skrb u Gradu Zagrebu, Gospodarske komore Zagreb i Obrtničke komore Zagreb te, kao gost, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Alen Ostojić koji je, u ime zagrebačkog HSLS-a, uputio dopis gradonačelniku vezan uz prevenciju kriminaliteta i povećanje razine sigurnosti u Zagrebu.

Prijedlog Odluke sastavila je radna skupina koju je osnovalo Vijeće za prevenciju, a odlukom se predlaže zabrana konzumiranja svih pića koja sadrže alkohol na javnim površinama, u blizini dječjih igrališta, odgojno-obrazovnih ustanova (vrtići, osnovne i srednje škole) i sportskih objekata, osim kada se javne površine koriste za pružanje ugostiteljskih usluga ili za potrebe sajmova i javnih manifestacija na temelju odobrenja nadležnoga gradskog upravnog tijela.

Prijedlogom bi se maloljetnim osobama, osim konzumiranja, zabranilo i posjedovanje alkoholnih pića na javnim površinama. Taj će prijedlog, kako naglašavaju, nakon dorade, biti upućen zagrebačkoj Gradskoj skupštini na razmatranje i usvajanje. Vijeće za prevenciju raspravljalo i o prevenciji nasilja među mladima u Zagrebu pri čemu je ocijenjeno da je nasilje među mladima usko povezano s konzumiranjem alkohola - prema podacima Policijske uprave zagrebačke 2011. je 30 posto prekršaja počinjeno pod utjecajem alkohola.

Zaključeno je da mjere što ih nadležna gradska i državna tijela poduzimaju nisu dostatne u borbi protiv sve učestalijeg nasilja među mladima. Zbog toga je dogovoreno da će se u lipnju na Zagrebačkom velesajmu organizirati cjelodnevna informativno-edukativna radionica na kojoj će, pored stručnjaka s tog područja, te zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Gradske skupštine, sudjelovati gradski zastupnici, članovi vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, pročelnici gradskih upravnih tijela, predstavnici nadležnih državnih i gradskih institucija, škola, roditelja te predstavnici Crkve.