c S
Dnevne novosti

Vlada i poslodavci zadovoljni sastankom

22.03.2012 07:24 ZAGREB, 21. ožujka 2012.(Hina), Izaslanstvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) sastalo se u Vladi s premijerom Zoranom Milanovićem i suradnicima, a nakon sastanka članovi Vlade i poslodavci sastanak su ocijenili uspješnim ističući svoju bliskost u važnim pitanjima.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je nakon sastanka da je susret bio vrlo konstruktivan te da se razgovaralo o vrlo važnim temama kao što su pozicija hrvatskih poduzetnika u sporazumima CEFTA i EFTA nakon ulaska Hrvatske u EU.

Poslodavci su zatražili da budu konzultirani prilikom pripreme zakona koji se tiču uvjeta poslovanja, a razgovaralo se i o problemima u građevinskom sektoru, rekao je Čačić. Pritom je posebno istaknut problem dugogodišnjih sudskih sporova u kojima je Vlada jedna od stranaka što je za neke poduzetnike predstavlja prijetnju opstanku.

Jedna od tema bile su zapreke investicijama odnosno načini njihova uklanjanja, dodao je. Na pitanje jesu li poslodavci i danas bili kritični prema Vladi, kao u nedavnom javnom istupu HUP-a u kojem su Vladine mjere ocijenili nedostatnim, Čačić je rekao da poslodavci razumiju Vladine poteze i podržavaju ih, ali imaju i svoje prijedloge i zamjerke, no da država ima ulogu koja ne može u potpunosti korespondirati s interesima poslodavaca bez obzira na to što Vlada razumije važnost poduzetništva i zapošljavanja.

S druge strane, dodao je, jedna od tema sastanka bila je antipoduzetnička klima. U Hrvatskoj još nismo shvatili da živimo u tržišnom gospodarstvu te još uvijek ne razumijemo važnost poduzetništva, rekao je Čačić dodavši da je ocrnjivanje poduzetnika u javnosti opasno i "najgori karcinom" koji hrvatsko društvo i mediji danas nose sa sobom.

Predsjednik HUP-a Ivan Ergović izjavio je da je HUP zadovoljan prvim mjerama Vlade u rasterećenju gospodarstva i nastojanju za poticanje investicija. Ocijenio je da je otvaranje investicijskog ciklusa posebno važno za građevinarstvo. Upitan drži li da Vladina ekonomska politika ima glavu i rep i stoji li još uvijek HUP pri kritici obuhvata Vladinih mjera i njezine odlučnosti i hrabrosti, Ergović je odgovorio da HUP svoje primjedbe ističe već godinama.

I dalje smatramo da poduzetništvo treba rasteretiti, a Vlada je učinila korake u tom smjeru, rekao je Ergović. Na pitanje što bi Vlada prvo trebala učiniti kako bi pomogla gospodarstvu, odgovorio je da bi najprije trebala riješiti problem nelikvidnosti. Zamoljen za komentar Vladine najave objave registra poreznih dužnika te upitan strahuje li HUP od toga, rekao je da HUP ne strahuje te dodao da treba tražiti uzroke, a ne samo isticati posljedice poreznih dugova.

To što netko nije platio porez, a drugi mu je dužan, govori da je problem dublji, smatra Ergović. Pritom upozorava da je dobar dio kapitala privatnog sektora, koji je zadnjih godina u krizi, otišao na servisiranje javne potrošnje koja nije pala.

Na pitanje kako komentira Vladinu najavu zabrane osnivanja novih tvrtki pojedincima čije su prethodne tvrtke zatvorene, a nisu podmirile obveze prema državi i radnicima, rekao je da takve treba kazneno goniti, jer to nema veze s poduzetništvom nego je to kriminal.

Upitnom drži ideju zabrane osnivanja tvrtki poduzetnicima koji nisu svjesno i namjerno za sobom ostavili samo dugove. Takvima ne treba oduzeti priliku za uspjeh u nekom drugom poduzetničkom pothvatu, smatra Ergović.