c S
Dnevne novosti

HEP i HŽ se uključuju u restrukturiranje Diokija

23.03.2012 07:19 ZAGREB, 22. ožujka 2012. Hina, Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da će se Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatske željeznice (HŽ), kao vjerovnici, uključiti u proces restrukturiranja Diokija kojim bi uskoro trebala biti završena agonija te petrokemijske kompanije.

Obveze Diokija prema bankama i ostalim vjerovnicima iznosile su 31. prosinca 2011. ukupno 1,17 milijardi kuna, od čega je dug bankama iznosio 785 milijuna kuna. Što se tiče države, dug prema HEP-u bio je 174 milijuna kuna, a prema HŽ-u 1,4 milijuna kuna. Iako se radi o privatnom poduzeću, Vlada se uključila u rješavanje problema te je u razgovorima s dosadašnjim većinskim vlasnikom i vjerovnicima prihvaćeno da se potraživanja pretvore u vlasnički udio.

Odmah potom ići će se u postavljanje nove Uprave i isplatu zaostalih plaća radnicima, najavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Dioki je jedna od najvećih hrvatskih tvrtki koja je već niz godina u poteškoćama. Ova Vlada nije za to odgovorna, ali je potpuno svjesna važnosti svakog radnog mjesta pa je učinila sve što može da se riješi taj problem, napomenuo je Čačić. S time se složio i premijer Zoran Milanović koji kaže kako je to zbog sudbine Diokijevih radnika "ljudski mučna tema", no Vlada je u svojem djelovanju prema Diokiju imala zakonska ograničenja budući da se radi o privatnoj tvrtki. Nismo rekli da nas se to ne tiče, niti smo se tako ponašali, već smo pokušali autoritetom demokratske vlasti pronaći zakonito i efikasno rješenje, no to ne možemo raditi pred kamerama ni dajući lepršave izjave, rekao je Milanović.

Vlada je u četvrtak također prihvatila zaključak Upravnog vijeća Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) da Traubi International Salamona Berkowitza nije ispunio uvjete za kupnju dionica Dalmacijavina. Po Čačićevim riječima, budući da ponuditelj nije ispunio uvjete, smatra se da je odustao od kupnje dionica Dalmacijavina. Ta je tvrtka prezadužena, nelikvidna i već duže vrijeme s blokiranim žiro-računom, tako da su se stekli uvjeti za stečaj. Dalmacijavino će, kazao je Čačić, stoga nastaviti s radom kroz stečaj s preustrojem.