c S
Dnevne novosti

Ficher za što skoriji datum pregovora o pristupu Srbije EU

26.03.2012 07:10 BEOGRAD, 23. ožujka 2012.(Hina), Predsjednici Austrije i Srbije Heinz Fisher i Boris Tadić ocijenili su u petak u Beogradu odnose dviju zemalja veoma dobrima složivši se da ima prostora za njihovo daljnje unapređenje, a austrijski se predsjednik, izrazivši potporu približavanju Srbije europskim integracijama, založio za što skorije dobivanje datuma za početak srbijanskih pregovora o pristupanju Europskoj uniji (EU).

''Austrija će zasigurno dati svoj doprinos i pomoći kako bi se unaprijedio proces i kako bi se nadišle neke prepreke. Mi želimo surađivati na realizaciji tog zadatka, ali bilo bi nezahvalno davati neki datum koji se iz nekih razloga ne bi mogao ispoštovati'', kazao je Fisher u zajedničkom obraćanju novinarima nakon sastanka s Tadićem.

Austrijski je predsjednik također naveo kako njegova zemlja podupire dijalog između Srbije i Kosova te da se zalaže za poštivanje sporazuma postignutih u sklopu tog dijaloga. On kazao kako ''samo može izraziti svoju molbu i potaknuti'' obje strane da vode pošten proces pregovaranja i da se pridržavaju dogovorenog što je, kako je istaknuo, jako važno.

''Mi smo upoznati kako je to osjetljivo pitanje, ali vjerujem da danas po tom pitanju stojimo bolje nego prije pola godine ili godinu dana'', dodao je. Tadić je kazao kako vjeruje da je moguće da Srbija do kraja godine dobiti datum početka pregovora o pristupanju EU te da to ovisi o sposobnosti Srbije da učini daljnji iskorak u dijalogu s Prištinom.

Kriteriji su, kako je rekao, jasni i poznati i odnose se prije svega na područje telekomunikacija i energetike. ''Vjerujem da će nakon izbora biti stvorene nove mogućnosti za sveobuhvatan dijalog na temu rješavanja problema na Kosovu i Metohiji'', kazao je Tadić.