c S
Dnevne novosti

HZZO predlaže korekciju cijena zdravstvene zaštite

27.03.2012 07:22 ZAGREB, 26. ožujka 2012.(Hina), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), zbog smanjenja doprinosa za zdravstvo s 15 posto na 13 posto, predložio je od 1. svibnja korekciju cijena zdravstvene zaštite - smanjenje vrijednosti standardnog tima, iznosa po osiguranoj osobi – "glavarine" te vrijednosti boda - u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na godišnjoj razini od 0,86 posto, priopćio je HZZO.

U priopćenju se navodi da su predstavnici tog zavoda proteklog tjedna o tome razgovarali sa stručnim komorama i Hrvatskom udrugom poslodavaca u zdravstvu.

Prošlotjedni sastanak sa stručnim komorama (liječničkom, ljekarničkom, komorom medicinskih biokemičara, komorom dentalne medicine, fizioterapeuta, sestara i komorom zdravstvenih radnika) te Hrvatskom udrugom poslodavaca u zdravstvu dio je prakse novog vodstva Upravnog vijeća HZZO-a u kojemu će HZZO i predstavnici komora sudjelovati u izradi prijedloga i izmjeni općih akata prije sjednica Upravnog vijeća s namjerom da njegov rad bude učinkovitiji, navodi se u priopćenju.

Obnašatelj dužnosti ravnatelja HZZO-a Siniša Varga pozvao je na razumijevanje financijskog okvira i recesijskog trenutka u kojem je HZZO zakonski obvezan korigirati vrijednost zdravstvenih usluga poštujući državni proračun i javnost koju, među ostalim, čini gotovo 350.000 nezaposlenih te oko 60.000 onih koji rade, a ne primaju plaću, stoji u priopćenju.

Varga je, navodi se dalje u priopćenju, u raspravi naglasio da se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nije ulazilo u smanjenje neto zarade, za razliku od zaposlenika u javnome zdravstvenom sektoru kojima je osobni dohodak smanjen zbog novog obračuna poreza na dohodak. Dapače, za specijalizacije iz obiteljske medicine HZZO je osigurao 22,1 milijun kuna, dodaje se u priopćenju.

Osim toga, priopćeno je, Varga je obećao da će, ako bude imenovan za ravnatelja, opći akti i način plaćanja ponovno biti izmijenjeni radi poboljšanja uvjeta rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Mario Malnar odbio je prihvatiti taj prijedlog te je najavio nezadovoljstvo i reakcije liječnika primarne zdravstvene zaštite.

"Bit će velikog revolta bez obzira na Vaše rješenje, ja Vam kažem što će se dogoditi", rekao je Malnar, priopćio je HZZO. Obnašatelj dužnosti ravnatelja HZZO-a naglasio je da je riječ o korekciji cijene zdravstvene zaštite oko 320 kuna na mjesec, a liječnik za standardni tim na godinu primi oko 440.000 kuna.

No, kako se navodi, Malnar je rekao da bi to prisililo liječnike na smanjivanje usluga, primjerice ukidanje kućnih posjeta te povećano upućivanje pacijenata u bolnice. "Stručne službe HZZO-a razmotrile su predložene opće akte te uzele u obzir da su materijalni troškovi poslovanja ordinacija povećani u odnosu prema povećanju PDV-a s 23 posto na 25 posto.

S obzirom na to da je to u korelaciji s predloženim smanjenjem za doprinose", Upravno vijeće HZZO-a odlučilo je zadržati cijene na prošlogodišnjoj razini, naglašava se u priopćenju HZZO-a. HZZO je izvijestio da je - dok se "ne normalizira komunikacija", bez obzira na to o kojoj je udruzi riječ - prekinuo svaki kontakt s udrugom građana Koordinacijom hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) i njezinim predstavnicima.

O daljnjem unaprjeđenju obiteljske medicine i primarne zdravstvene zaštite razgovarat će isključivo s predsjednikom Hrvatske liječničke komore Hrvojem Minigom. Priopćeno je da je mjerodavno tijelo upoznato s, kako se navodi, prijetnjama glavnog tajnika KOHOM-a dr. Leonarda Bressana, koje je izrekao službenim osobama u emisiji emitiranoj 22. ožujka na "Zdravom radiju".