c S
Dnevne novosti

Predsjednik Sabora Boris Šprem u posjetu Makedoniji

27.03.2012 07:16 ZAGREB, 26. ožujka 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem s izaslanstvom boravit će od utorka do četvrtka u službenom posjetu Republici Makedoniji, gdje će o suradnji dviju država, eurointegracijskim iskustvima i odnosima u regiji razgovarati s domaćinom - predsjednikom Sobranja Republike Makedonije Trajkom Veljanovskim, premijerom Nikolom Gruevskim i predsjednikom Makedonije Đorgijem Ivanovim.

Predsjednik Hrvatskoga sabora s izaslanstvom sastat će se i s predsjednikom Parlamentarne grupe Sobranja Republike Makedonije za suradnju s Hrvatskim saborom Fijatom Canoskim. Odnosi između Hrvatske i Makedonije su prijateljski i razvijaju se vrlo dobro, bez otvorenih političkih pitanja, a Republika Hrvatska priznala je Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom "Republika Makedonija".

Postoji visoka razina međusobne suradnje i potpore u prioritetnim pitanjima vanjskopolitičkih odnosa u procesu približavanja Europskoj uniji i NATO-savezu, o čemu svjedoči kontinuirani politički dijalog na razini predsjednika država, predsjednika vlada, predsjednika parlamenata i ministara te suradnja na nižoj razini, posebice stručnoj.

U Makedoniji hrvatska manjina još nije priznata makedonskim ustavom, ostvarivanje konkretnog napretka na području zaštite manjina temelji se na provođenju Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u Makedoniji i makedonske manjine u RH, potpisanim 2007. Međuparlamentarna suradnja je intenzivirana između odbora za vanjsku politiku i odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora i Sobranja.

U sklopu odbora za međuparlamentarnu suradnju djeluje i Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatskoga sabora za Republiku Makedoniju, čiji je predsjednik Silvano Hrelja (HSU), a u Sobranju je u studenome 2006. osnovana Parlamentarna skupina za suradnju s Hrvatskim saborom. U Hrvatskoj živi oko 4000 Makedonaca organiziranih u pet većih kulturnih društava.

Najveća udruga je Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu, a u Makedoniji živi oko 2680 Hrvata, okupljenih u Zajednici Hrvata u Makedoniji sa sjedištem u Skoplju i Makedonsko-hrvatsko društvo sa sjedištem u Bitoli.