c S
Dnevne novosti

Slovenija: za pad Obiteljskog zakona kriv slab odaziv i jaka kampanja

27.03.2012 07:12 LJUBLJANA, 26. ožujka 2012.Hina, Obiteljski zakon s većim pravima istospolnih zajednica u Sloveniji je u nedjelju pao zbog malog izlaska birača na referendum te zbog uspješne kampanje konzervativnih udruga i Katoličke crkve, ocjena je slovenskih medija u komentarima u ponedjeljak.

Za kontroverzni zakon glasovalo je 45 posto birača, a 55 je bilo protiv, na referendumska mjesta izašlo manje od 30 posto birača, manje od očekivanog broja izašlo ih je i u Ljubljani s najjačom "liberalnom" bazom, pa je tako za obiteljski zakon glasovala većina samo u ljubljanskoj općini Centar, dok je u svim ostalim izbornim jedinicama u Sloveniji odbijen, navode mediji.

Oni koji su se obiteljskom zakonu, što su ga prihvatili prijašnja lijeva vlada i njen parlament, protivili uspjeli su jer im je uspjelo mobilizirati konzervativne glasače, u prvom redu uz pomoć crkve. Oporbene stranke izbjegavale su otvorena suočavanja o toj temi kako se referendum ne bi pretvorio u "mjerenje političke temperature u državi".

S druge strane, Janšina vlada svoj pravi odnos prema obiteljskim vrijednostima imat će priliku pokazati sad kad se raspravlja o smanjenju porodiljskih naknada i drugih obiteljskih prava, navodi u komentaru ljubljansko "Delo"."Razočaran sam i brine me stanje duha u našem društvu.

Da smo zakon podržali, pokazali bi da cijenimo svoju slobodu i slobodu drugih, da znamo povezati vrijednost individualne slobode sa vrednotom solidarnosti", izjavio je za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka Ivan Svetlik, jedan od autora na referendumu odbačenog zakona i ministar za rad i obitelj u prijašnjoj vladi Boruta Pahora.Ljubljanski "Dnevnik" ističe da je obiteljski zakon na referendumu pao kao "žrtva konzervativizma" i citira izjavu poznate sociologinje Milice Antić Gaber da je Slovenija s takvim rezultatom "pala na ispitu zrelosti" kad je riječ o zaštiti prava manjinskih spolnih zajednica.

Rezultat referenduma pozdravio je ljubljanski nadbiskup Anton Stres, ali i Aleš Primc, vođa civilne udruge "Za obitelj i prava djece bliske crkvi."Poštujemo različitost, ali ne i način kako je prijašnja vlada donijela obiteljski zakon. Građani su na referendumu u nedjelju obranili temeljne društvene vrijednosti.

Oni poštuju obiteljsku ulogu majke i oca i ne žele da im djecu u školi uče kako da postanu homoseksualci", izjavio je Primc. Kako navode slovenski mediji, uspjehu konzervativne strane doprinijela i nedorečenost odredbe sada odbačenog zakona prema kojoj se u obiteljsku zajednicu muškarca i žene ubuduće više ne bi računala odrasla, punoljetna djeca.

Franc Cukjati, bivši predsjednik parlamenta i istaknuti član Slovenske demokratske starnke (SDS) koju vodi premijer Janez Janša, izjavio je nekoliko dana pred referendum da bi zbog takve redefinicije pojma obitelji status obiteljske zajednice moglo izgubiti 340.000 parova bez djece ili s djecom koja su punoljetna, a još žive s roditeljima.

Takvim je parovima, da je zakon prošao, prijetila opasnost da ostanu bez poreznih olakšica za uzdržavanu djecu koja su već punoljetna, tvrdio je Cukjati, te tako na stranu protivnika kontroverznog obiteljskog zakona možda doveo i neke od neutralnih.Slovenski mediji navode da će nova vlada za godinu dana sada vjerojatno izaći s novim prijedlogom obiteljskog zakona, s time da bi se prava istospolnih zajednica tretirala u posebnom, a ne obiteljskom zakonu.