c S
Dnevne novosti

EK će u izvješću o Hrvatskoj iznijeti nekoliko primjedbi

29.03.2012 07:20 ZAGREB, 28. ožujka 2012.(Hina), Izvješće Europske komisije o spremnosti Hrvatske za članstvo uglavnom će biti pozitivno no u njemu će biti iznesene i primjedbe na imenovanje političara u nadzorne odbore, nedovršenu privatizaciju brodogradilišta i dodatno oporezivanje mobilnih operatera, rekao je visoki izvor iz vanjskopolitičke službe Europske unije, prenio je u srijedu Hrvatski radio.

Izvor ocjenjuje da će opći ton travanjskih monitoring-tablica biti pozitivan, ali ističe kako je važno da hrvatska vlada ozbiljno odradi posao za redovito godišnje izvješće koje Bruxelles o Hrvatskoj priprema u listopadu. To je bitno jer neke članice poput Velike Britanije, Nizozemske i Finske neće početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske dok se ne uvjere da Zagreb korektno ispunjava svoje obveze.

Glavne primjedbe Bruxellesa su da se razmisli je li ministrima mjesto u nadzornom odboru Ine, privede kraju privatizacija brodogradilišta te da se odustane od dodatnog oporezivanja mobilnih operatera, prema izvoru uz EU-a.

Bruxelles razumije da je Ina strateški važna za Hrvatsku, ali ipak ne gleda blagonaklono na imenovanje ministara Radimira Čačića i Slavka Linića u nadzorni odbor kompanije te se može očekivati da će se ta primjedba naći u skorom izvješću i monitoring-tablicama za Hrvatsku koje će Europska komisija predstaviti članicama oko 20. travnja, izvijestio je Hrvatski radio.

Bruxelles će upozoriti da porez za pružanje usluga u mobilnim mrežama nije u skladu s europskim zakonima te se hrvatska vlada prije donošenja te odluke trebala konzultirati s Komisijom, rekao je izvor. U izvješću o ispunjavanju europskih obveza Hrvatske naći će se primjedba glede nedovršene privatizacije brodogradilišta a ako se to pitanje ne riješi do ulaska Hrvatske u EU škverovi će morati vratiti 10 milijardi kuna državne potpore ili će ići u stečaj, upozorio je izvor.

U izvješću se kritizira nedostatak stranih ulaganja u Hrvatskoj i podsjeća na brojne zapreke, od nedovoljne pravne sigurnosti do pitanja javnih nabava, na što je upozoreno i u listi preporuka koje je u ime svih europskih članica Delegacija EU-a poslala na adresu prvog potpredsjednika vlade Čačića, izvijestio je Hrvatski radio.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u izjavi objavljenoj u Dnevniku HTV-a rekla je glede primjedbe na imenovanje političare u nadzorne odbore kako nije sigurna hoće li se uopće naći u izvješću. "To je odluka koja znači da hrvatska država želi dati odgovornosti ime i prezime. Ali tamo gdje postoje strateški interesi tamo, naravno, mora odgovarati za vlasništvo svih građana ove zemlje", rekla je Pusić.