c S
Dnevne novosti

Ostojić: Omogućiti svim ženama i parovima da dobiju dijete

29.03.2012 07:24 28. ožujka 2012.(Hina), Cilj novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji će u hitnu saborsku proceduru sredinom travnja, je omogućiti svim ženama i svim parovima da njihov san da dobiju dijete bude dostupan u Hrvatskoj, izjavio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić.

"Nakon godina i godina napokon smo dobili zakon o MPO sukladno najboljoj europskoj praksi. Ovaj zakon izaziva niz pitanja jer se radi o barem četiri aspekta - medicinskoj znanosti, pravnoj znanosti, etici i sociologiji. Ponosan sam na cijelo povjerenstvo i sve ono što smo za 90 dana napravili te započeli javnu raspravu", ustvrdio je ministar zdravlja.

Upitan hoće li u zakon ugraditi i to da žene bez partnera mogu ići na medicinski potpomognutu oplodnju i hoće li se to odnositi na žene koje se bore s neplodnošću ili na sve žene bez partnera, ministar zdravlja je uzvratio: "Moj stav je da su to sve žene, no stav ove javne rasprave je da ne namećemo jedan drugom stav".

Ministar Ostojić je novinarima rekao kako su predloženim zakonom zadovoljena sva načela koja je najavio u svom predizbornom obećanju. Pojasnio je kako je načelom optimalnog liječenja dozvoljeno zamrzavanje embrija što je značajno učinkovitije nego postojeća metoda. Načelo izbora podrazumijeva da svi koji ne žele metodu zamrzavanja embrija imaju ostale dobre i uspješne metode, a kada je riječ o načelu zdravlja žena i djece hormonski terapija koja se primjenjuje je najnovija i izaziva najmanje nuspojava, rekao je.

Do sada su parovi ili žene bili diskriminirani, morali ići na pravna i psihološka savjetovanja što je sada ukinuto, dakle uspostavljeno je načelo pravednosti kao i načelo dostupnosti, jer oni napokon neće morati ići na taj postupak u inozemstvo, rekao je ministar Ostojić. Napomenuo je također i dobru suradnju s nevladinim udrugama.

Upitan o nejasnoćama oko zamrzavanja zametaka i što će s njima biti kada prođe rok od pet godina Ostojić je rekao kako je u Hrvatskoj navodno zamrznuto oko tisuću embrija. "Stoga je vrlo jasno u zakonu naglašeno da se pet godina čuvaju na račun države i pet godina na račun para. Medicinska se znanost eksplozivno razvija i pitanje je što će se dogoditi za 5 do 10 godina", kazao je ministar zdravlja i dodao kako to nije "kupovanje vremena".

Upitan o dobnoj granici od 42 godine koja je limitirajuća za 6 postupaka medicinski potpomognute oplodnje na račun države Ostojić je kazao da će se dopustiti da "ta granica za parove bude fleksibilna, jer se biološka dob razlikuje od kronološke dobi". "Budućnost medicine je personalizirana medicina. Postavljena je granica, u Finskoj je ona 40 godina, ali se i tamo kao i ovdje primjenjuje personalizirana medicina", pojasnio je.

Na pitanje jesu li se s HNS-om dogovorili da i žene bez partnera mogu na oplodnju kazao je kako je "uvijek bio nekakav dogovor"."To je bio naš zajednički stav, cijelo vrijeme smo slično govorili, oni su naši partneri i imamo sličan, praktički isti svjetonazor", naglasio je. Novinare je zanimalo i što će biti s lezbijskim parovima, a resorni je ministar uzvratio: "Gay is OK!".