c S
Dnevne novosti

EU od 1998. u razminiravanje uložila oko 30 milijuna eura

29.03.2012 07:18 NUŠTAR, 28. ožujka 2012.(Hina), Europska unija od 1998. godine do danas u razminiravanje minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj uložila je oko 30 milijuna eura, rekao je ataše za ljudska prava, manjine, razminiranje i civilno društvo u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj Erol Akdag.

On je u pratnji čelnika Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) obišao područja na kojima je u tijeku razminiravanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje se po projektu na ratom pogođenim područjima financira kroz program Europske unije IPA 2010.

Riječ je o četiri zasebna projekta razminiravanja u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, ukupne površine 3,4 četvorna kilometra, u koja će se uložiti četiri milijuna kuna, od čega su tri milijuna iz Europske unije, a milijun iz proračuna Republike Hrvatske.

Projektom su obuhvaćena minski sumnjiva područja u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima te u općinama Dražu, Nuštru, Starim Jankovcima, Antunovcu i Markušici na kojima je dosad u šest eksplozija poginulo pet osoba.

"Svjesni smo velikog značenja koje razminiranje ima za Republiku Hrvatsku i njezine stanovnike, poglavito one koji žive u blizini minskih područja. Zato će projekata razminiranja koje će EU poduprijeti biti i dalje", najavio je Erol Akdag na konferenciji za novinare održanoj na mjestu na kojem se razminirava poljoprivredno zemljište nedaleko od Nuštra, na vinkovačkom području.

Također je podsjetio kako je u pristupnom ugovoru s Hrvatskom o njezinu pristupanju Europskoj uniji predviđen fond iz kojega će se novac dodjeljivati svim hrvatskim građanima koji budu željeli obrađivati netom razminirane poljoprivredne površine.

Ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan podsjetio je kako je u Hrvatskoj minski sumnjivo još 737 četvornih kilometara u 12 županija i stotinu gradova i općina. Najavio je da će se ove godine od mina potpuno očistiti grad Vukovar. U Vukovarsko-srijemskoj županiji minski je sumnjivo još 39 četvornih kilometara na kojima ima oko 10.600 mina.