c S
Dnevne novosti

NATO u svibnju neće odlučivati o širenju

30.03.2012 07:12 PODGORICA, 29. ožujka 2012.(Hina), Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Dirk Brengelmann izjavio je u četvrtak u Podgorici da iduće okupljanje NATO-a u svibnju ove godine neće biti summit proširenja.

Brengelmann je, u razgovoru s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom, ohrabrio Crnu Goru na putu prema članstvu u NATO-u, ali je i potvrdio da savez u svibnju neće odlučivati o širenju.Crna Gora, prema njegovim riječima, zaslužuje poruke ohrabrenja i poticaja za članstvo u NATO-u.

Osim toga, on smatra da je izuzetno bitno da zemlje zapadnog Balkana postanu članice saveza. "Uvjerili smo se da postoji angažman Crne Gore, mnogo dobrih stvari učinjeno je.

Ima još dosta posla, ali za sada vidimo da postoji istinska predanost reformama koje su važne za NATO”, kazao je Brengelman. Roćen je rekao da su europske i euroatlantske integracije dva komplementarna procesa.

"Napredak koji Crna Gora ostvaruje u procesu europskih integracija dodatno je preporučuje za kvalitetnije napredovanje prema krajnjem cilju, članstvu u NATO-u", rekao je Roćen.