c S
Dnevne novosti

Šprem razgovarao o međuparlamentarnoj suradnji s predstavnicima Sobranja

30.03.2012 07:14 ZAGREB, 29. ožujka 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem s izaslanstvom u četvrtak je, trećeg dana službenog posjeta Makedoniji, na Ohridu nastavio razgovore o međuparlamentarnoj suradnji s potpredsjednicom Sobranja Svetlanom Jakimovskom i predsjednikom Parlamentarne grupe Sobranja Republike Makedonije za suradnju s Hrvatskim saborom Fijatom Canoskim.

Međuparlamentarna suradnja je intenzivirana između Odbora za vanjsku politiku kao i Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora i Sobranja, a na ohridskim razgovorima zaključeno je kako se će se ta suradnja još intenzivirati u operativnom smislu, poglavito oko razmjene iskustava u euroatlantskim integracijskim procesima i približavanju Makedonije Europskoj uniji.

U Odboru za međuparlamentarnu suradnju djeluje i Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatskog sabora za Republiku Makedoniju čiji je predsjednik Silvano Hrelja (HSU), a u Sobranju osnovana je u studenome 2006. Parlamentarna skupina za suradnju s Hrvatskim saborom. Hrvatsko je izaslanstvo obišlo kulturne i povijesne znamenitosti Ohrida te se upoznalo s turističkim potencijalima tog dijela Makedonije.

Predsjednik Sabora Šprem s izaslanstvom razgovarao je srijedu u popodnevnim satima u Skoplju s premijerom Nikolom Gruevskim te s predsjednikom Makedonije Đorgijem Ivanovim o bilateralnoj suradnji s naglaskom na gospodarstvo, eurointegracijskim iskustvima, NATO-u i odnosima u regiji.

Nakon sastanaka koji su protekli u iznimno prijateljskom ozračju, predsjednik Šprem rekao je da se, osim suradnje na približavanju euroatlantskim integracijama i neupitnoj potpori Hrvatske u približavanju Makedonije Europskoj uniji, razgovarali i o intenziviranju gospodarskih odnosa i povećanju gospodarske razmjene dvaju zemalja Predsjednik Hrvatskog sabora u srijedu se prijepodne sastao s predsjednikom Sobranja Republike Makedonije Trajkom Veljanoskim, a nakon sastanka je predsjednik Šprem rekao kako Hrvatska snažno podupire Makedoniju da što prije pristupi EU i NATO-u te istaknuo da Hrvatska ima posebnu odgovornost da snaži europske vrijednosti u cijelom području.