c S
Dnevne novosti

Srbija odustaje od lokalnih izbora na Kosovu

02.04.2012 07:08 BEOGRAD, 31. ožujka 2012.(Hina), Srbijanski lokalni izbori neće biti održani na Kosovu jer su, bez potpore međunarodne misije UNMIK-a i uz protivljenje kosovskih vlasti, preveliki sigurnosni rizici njihovog održavanja, prenose u subotu beogradski mediji, dodajući kako će, po riječima predstavnika srbijanskih vlasti, odluka o tome hoće li biti izbora i na Kosovu biti poznata nakon dogovora s međunarodnim organizacijama.

Pozivajući se na neimenovane izvore u vrhu vlasti, beogradski dnevnik ''Večernje novosti'' objavio je kako je bez logističke potpore UNMIK-a nemoguće organizirati glasovanje u općinama južno od rijeke Ibra na sjeveru Kosova, te da su mogući izgredi i na sjeveru Kosova. Procjene Beograda su, kako navodi taj list, da bi inzistiranje na lokalnim izborima ''ugrozilo izjašnjavanje građana Kosova za republički parlament, za šta su najmoćnije zemlje dale 'zeleno svetlo'''.

U izjavi koju prenose mediji, predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović kazala je kako će, ovisno o dogovoru sa međunarodnim organizacijama, uskoro biti poznato hoće li biti održani izbori na Kosovu. Srbijanska je vlada, po njenim riječima, u postupku pregovora o tome i još nema definitivnih odgovora, posebice kada se radi o parlamentarnim izborima.

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je za ''Večernje novosti'' kako je vlada u kontaktu s međunarodnim misijama UNMIK i EULEX kako bi se razmotrili svi detalji oko provođenja srbijanskih parlamentarnih izbora. ''UNMIK nam je jasno dao do znanja da oni ne mogu sudjelovati u lokalnim izborima.

Njihovo održavanje je u skladu sa Ustavom i zakonima, ali u obzir moramo uzeti i specifičnu situaciju na terenu i sve okolnosti koje nam ne idu na ruku'', rekao je Bogdanović. U Srbiji su za 6. svibnja raspisani parlamentarni i pokrajinski izbori, a za isti datum predsjednica srbijanskog parlamenta raspisala je lokalne izbore, obuhvativši njima i Kosovo.

Kosovski je parlament potom donio rezoluciju kojom zabranjuje održavanje srbijanskih parlamentarnih i lokalnih izbora na teritoriju Kosova, a predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi nekoliko dana nakon toga izjavio je da će srbijanski izbori na teritoriju Kosova biti silom spriječeni bude li potrebno.